Temel Sağlık Ve Hastalık Bilgisi Deneme Sınavı Sorusu #1254454

Aşağıdakilerden hangisi egzersiz yaparken kıyafet seçiminde dikkat edilmesi gerekenlerden biri değildir?


Giyilen giysiler ve ayakkabılar vücut sıcaklığını normalde tutabilmeli

Giysiler kalp-solunum-dolaşım faaliyetlerini rahatlatmalı

Giysi ve ayakkabı dengeyi sağlamakta güçlük çıkarmamalı

Spor ayakkabıları düz, önü yuvarlak, topuğu destekleyen, ayak parmakların rahat hareket ettirildiği, taban anatomisini destekleyen kaliteli malzemelerden imal edilmiş olmalı

Ayakkabı ölçüsü seçilirken sabah saatleri tercih edilmeli


Yanıt Açıklaması:

Egzersiz giysileri ve ayakkabıları yapılan aktiviteye ve hava koşullarına uygun olmalı, kişiyi yormamalı, hareketleri engellememeli ve fizyolojik fonksiyonları optimum koşullarda tutmayı sağlamalıdır. Yani egzersiz yaparken kullandığınız giysiler ve ayakkabılarınız, vücut sıcaklığınızı normalde tutabilmeli, kalp-solunum-dolaşım faaliyetlerini rahatlatmalı, dengeyi sağlamakta güçlük çıkarmamalı ve ayak konforunu mükemmel şekilde sağlamalıdır. Çoğu fiziksel aktivite için özel giysiler gerekmeyebilir, gevşek pamuklu giysiler çoğu spor için yeterlidir. Fakat uygun ayakkabı özellikleri spor türüne göre büyük değişiklikler gösterebilir. Özellikle artritli ve diyabetik hastalar için uygun ayakkabı seçimi büyük önem taşır.
Egzersiz için seçilen ayakkabılarda şu özellikler aranmalıdır;
• Yapılacak fiziksel aktiviteye uygun ayakkabı seçilmelidir (yürüme, koşma, basket, voleybol, dans, tenis vs.).
• Spor ayakkabıları düz, önü yuvarlak, topuğu destekleyen, ayak parmakların rahat hareket ettirildiği, taban anatomisini destekleyen kaliteli malzemelerden imal edilmiş olmalıdır.
• Eğer ayakkabı bağlarını kullanmakta güçlük çekiliyorsa güçlü yapıştırmalı modeller tercih edilmelidir. Ayakkabı ölçüsü dikkatle seçilmelidir, en yoğun faaliyet sonrası ayak ölçüsü (gün sonunda ayaklar en büyük haldedir) daha idealdir. Doğru cevap E seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum