Temel Sağlık Ve Hastalık Bilgisi Deneme Sınavı Sorusu #1266852

"Kronik, yavaş ilerleyen, 3 haftalık yaştaki bebekten itibaren her yaşta görülebilen kuluç- ka süresi çok uzun olan bir hastalıktır. Hastalığın etkeni bir bakteri olan Mycobacterium leprae’dır. Hastalık 15. yüzyıla kadar insanlık tarihinin baş belası salgınlarına sebep olur- ken 19. yüzyıldan sonra vakalar giderek azalmıştır. Dünya Sağlık O¨rgütünün bildirdiği raporlara göre her geçen yıl yaygınlığı gittikçe azalan hastalık gelişmekte olan ve sosyoe- konomik düzeyi düşük ülkelerde ha^la^ sorun olarak devam etmektedir. Hastalık etkeninin bulaşması ve ilerlemesi çok sinsi ve yavaş geliştiği için bulaşmada en etkin olan yol tam olarak belirlenememiştir. Fakat çok kalabalık ve yoğun ortamlarda direkt olarak hasta kişilerle temas sonrası hastalığın deri yolu ile bulaştığı bilinmektedir."

Verilen bilgiler aşağıdaki bulaşıcı hastalıklardan hangisi ile ilgilidir?


Lepra

Hepatit

İnfluenza

Kolera

Tüberküloz


Yanıt Açıklaması:

Lepra (Cüzzam)

Kronik, yavaş ilerleyen, 3 haftalık yaştaki bebekten itibaren her yaşta görülebilen kuluç- ka süresi çok uzun olan bir hastalıktır. Hastalığın etkeni bir bakteri olan Mycobacterium leprae’dır. Hastalık 15. yüzyıla kadar insanlık tarihinin baş belası salgınlarına sebep olur- ken 19. yüzyıldan sonra vakalar giderek azalmıştır. Dünya Sağlık O¨rgütünün bildirdiği raporlara göre her geçen yıl yaygınlığı gittikçe azalan hastalık gelişmekte olan ve sosyoe- konomik düzeyi düşük ülkelerde ha^la^ sorun olarak devam etmektedir. Hastalık etkeninin bulaşması ve ilerlemesi çok sinsi ve yavaş geliştiği için bulaşmada en etkin olan yol tam olarak belirlenememiştir. Fakat çok kalabalık ve yoğun ortamlarda direkt olarak hasta ki- şilerle temas sonrası hastalığın deri yolu ile bulaştığı bilinmektedir. Ayrıca solunum yolu ile bulaşabileceği de bildirilmiştir. Hastalığın tek rezervuarı insandır. İnsandan insana bulaşma vardır. Hastalık etkeni vücuda girdikten sonra vücuttaki gelişen dirence bağlı olarak direk enfeksiyon şekillenmez. Hastalık belli zaman sonra kana karışır ve buradan deri ve sinirlere yayılır. Hastalıkta klinik belirtiler, deri, mukoza, sinir dokuda, organ ola- rak da göz, kas, kemik ve testislerde görülür. Deride başlangıçta renksiz daha sonra bakır kırmızısı renkte üzerleri nemli olan benekler dikkati çeker. Bunlar daha sonra derinin kılsız olan birçok yerine dağılır. Bu beneklenmeler tedavi başlamadığı taktirde şişkinlik- ler, tüberküller ve nodüller ha^line gelerek leprom denilen özel lezyonlar ha^line gelirler. Bu lezyonlar burunda ve burun içinde ilerleyerek burun kemiği ve kıkırdağının erimesine, damakta üst damağın delinmesine neden olur. Bu durum vücutta kaslara ve kemiklere de dağılarak, kemik erimelerine bağlı

olarak parmakların tamamen eri- mesine neden olabilir. C¸ok ilerle- yen olgularda karaciğer ve böbrek harabiyeti sonucunda ölümler gö- rülür. Hastalık ihbarı mecburi bir hastalıktır.

Yorumlar
  • 0 Yorum