Temel Sağlık Ve Hastalık Bilgisi Deneme Sınavı Sorusu #1407246
- Hastalık solunum yoluyla bulaşır.
- Hastalık hafif ateş, kas ağrıları, öksürük ve nezle tablosuyla başlar. Bu dönemden sonra, kızamıkta spesifik olarak yanağın iç kısmında, mukozada, azı dişlerinin hemen yanında ortası beyaz çevresi kırmızı renkte 1-2 mm çapında lezyonlar görülebilir.
- Bu lekeler 1-2 gün sonra matlaşarak kaybolur.
- Özel bir tedavisi yoktur: semptomlara göre tedavi uygulanır.
- Hastalıkta herhangi bir komplikasyon olmadığı durumlarda hastanın ateşi düşürülmeye çalışılır. Yatakta istirahat edilmesi gereklidir.
Yukarıda özellikleri verilen hastalık aşağıdakilerden hangisidir?
Kızamık |
Suçiçeği |
Kızıl |
Tüberküloz |
Sıtma |
Hastalık solunum yoluyla bulaşır. Kuluçka süresi 10-14 gün kadardır. Bu süre yetişkinlerde uzayabilir. Hastalık hafif ateş, kas ağrıları, öksürük ve nezle tablosuyla başlar. Bu dönemden sonra, kızamıkta spesifik olarak yanağın iç kısmında, mukozada, azı dişlerinin hemen yanında ortası beyaz çevresi kırmızı renkte 1-2 mm çapında lezyonlar görülebilir. Bu lezyonlara koplik lekeleri denilmektedir. Bu lekeler 1-2 gün sonra matlaşarak kaybolur. Koplik lekelerinden 2 gün sonra da vücutta döküntüler başlar. Ateş, döküntülerin görülmesiyle birlikte artmaya başlar. İlk olarak kulak arkasından başlar ve boyun, yüz, kollar ve göğüsün üst kısımlarına kadar yayılır. 3. günde ayaklara kadar ulaşır. Ateş ve döküntüler 4. günde en yüksek düzeyde görülür. Daha sonra ilk çıktığı bölgeden başlayarak sırayla bu döküntüler solmaya başlar. Bu sırada ateş de düşer. Hastalıkta, akciğer enfeksiyonu, kronik hastalıkların tekrar ilerlemesi, orta kulak iltihabı ile nadiren de kalp kasının, beyin ve omiriliğin hastalığa tutulumu ile komplikasyonlar şekillenebilir. Komplikasyonsuz olgularda hastalık kendi kendine iyileşmektedir. Hastalığı atlatanlar ömür boyu bu hastalığa karşı bağışık kalmaktadır. Ölüm oranı bir yaşın altındaki komplikasyonlu bebek olgularında yüksektir. Kızamığın özel bir tedavisi yoktur. Semptomlara göre tedavi uygulanır. Hastalıkta herhangi bir komplikasyon olmadığı durumlarda hastanın ateşi düşürülmeye çalışılır. Yatakta istirahat edilmesi gereklidir.
Yorumlar
- 0 Yorum