Temel Sürü Sağlığı Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1149299

Güvenilir gıda üretimi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


Bazı amino asitler, mineraller ve B-kompleks vitaminler gibi bazı besin maddeleri bitkisel ürünlerde en sık rastlanan maddelerdir. 

İnsan gıdası üretebilen hayvanlar, insanların yaşam alanlarını tehlikeye soktuğu için insan refahı ve tarıma en az katkıyı sağlamaktadır. 

En az maliyetli gıda üretimi sürü sağlığının en temel amacıdır.

Hayvansal gıdalar ancak uygun hayvanlardan, uygun şekilde elde edildiklerinde güvenilir ve yararlıdır.

Ruminantlar tarafından tüketilen bitkisel materyalin büyük bir bölümünün doğrudan insan tüketimine en uygun olduğu kanıtlanmıştır. 


Yanıt Açıklaması:

Hayvanların bitkisel ürünleri hayvansal ürünlere dönüştürme konusundaki etkinliklerinin düşük olduğu ve buna bağlı olarak da hayvanların insan gıdası üretiminde daha az yer almaları gerektiği konusu oldukça fazla dile getirilmektedir. Ancak burada 2 kritik nokta göz ardı edilmektedir. Bunlardan 1. si, ruminantlar tarafından tüketilen bitkisel materyalin büyük bir bölümü doğrudan insan tüketimine uygun değildir. Diğeri ise; bazı amino asitler, mineraller ve B-kompleks vitaminler gibi bazı besin maddelerinin bitkisel ürünlerde hiç bulunmaması ya da hayvansal gıdalara göre çok düşük düzeyde bulunmasıdır.Sürü sağlığının amaçlarından biri de güvenilir gıda üretimidir. Çünkü gıda kaynaklı hastalıklar tüm dünyada önemli halk sağlığı sorunlarından biridir (Angulo,1996). Hayvansal gıdalar ancak uygun hayvanlardan, uygun şekilde elde edildiklerinde güvenilir ve yararlıdır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum