Temel Sürü Sağlığı Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1103990

Aşağıdakilerden hangisi, enfeksiyöz meme hastalıklarından biri değildir?


Papillomatozis

Şap

İmpetigo

Laktosebum

İntertrigo


Yanıt Açıklaması:

Enfeksiyöz Meme Hastalıkları

Viral veya bakteriyel etkenlerin neden olduğu hastalıklardır. Meme başı ve meme derisinde olabileceği gibi meme bezi dokusunda da hastalık oluşabilmektedir.

- Papillomatozis viral kökenli, iyi huylu, çoklu neoplazmaya (tümör) neden olur; özellikle genç düvelerde, genellikle meme, meme başı derisi, karın altı, baş ve boyunda görülür. Etkeni BPV’dir (Bovine Papilloma Virus).

- Şap çok bulaşıcı diğer bir viral hastalıktır. Genel durumdaki bozukluklar yanında, meme derisinde tipik lezyonlar oluşturduğu gibi meme bezi epitelinde de önemli hasara yol açar. Bunun sonucu süt yapısında ve miktarında belirgin değişiklikler olur. İnce derili meme ve memebaşı kısımlarında veziküller oluşur ve patlar, kırmızı deri altı dokusu açığa çıkar. Bu lezyonlar çok ağrılıdır.

-Akne, furunkuloz, follikülitis, apseli dermatit gibi meme başı derisindeki yarık ve çatlaklardan, irinli yangı oluşturan bakterilerin kıl follikülleri ve yağ bezlerine girmesi ve sonra deri altında diğer dokulara da yayılmasıyla, apse odakları tarzında hastalık şekillenir.

- İmpetigo, irinli deri yangısı olarak da bilinir. 2-4 mm çapında püstüller oluşur. Meme başı ve memenin alt kısımlarında görülür. Önce içi su dolu açık renkli kabarcıklar oluşur, sonra bunlar kızarık bir hal alır. İçi su dolu kabarcıklar irinleşir, patlar, kabuklaşır. Zoonoz bir hastalıktır. İnsanlara da geçer, sağımcılar başta olmak üzere özellikle çocuklarda el ve yüzde lezyonlar oluşturur.

- İntertrigo denen ve wolf meme, bacak arası dermatit, nekrotik dermatitis isimleriyle de bilinen bu hastalık ineklerde ve özellikle ilk doğumunu yapan düvelerde, çanak memeli, memesi yüksek olarak selekte edilmiş (ayıklanmış), yüksek verimli hayvanlarda görülür. Herşeyden önce şiddetli ödeme bağlı olarak düvelerde meme ve bacakların iç yüzünde şiddetli basınç ve sürtünme oluşur.

Yorumlar
  • 0 Yorum