Temel Sürü Sağlığı Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1178920

I. Papillomatozis

II. Şap

III. Mastitis

IV. İmpetigo

V. İntertrigo

Yukarıdaki hastalıklardan hangileri enfeksiyöz meme hastalıklarındandır?


I, II ve III

II, IV ve V

I, II ve III

I, IV ve V

I, II, IV ve V


Yanıt Açıklaması:

Enfeksiyöz Meme Hastal›klar›

Viral veya bakteriyel etkenlerin neden oldu¤u hastal›klard›r. Meme bafl› ve meme derisinde olabilece¤i gibi meme bezi dokusunda da hastal›k oluflabilmektedir.

Papillomatozis viral kökenli, iyi huylu, çoklu neoplazmaya (tümör) neden olur; özellikle genç düvelerde, genellikle meme, meme bafl› derisi, kar›n alt›, bafl ve bo- yunda görülür. Etkeni BPV’dir (Bovine Papilloma Virus).

fiap çok bulafl›c› di¤er bir viral hastal›kt›r. Genel durumdaki bozukluklar yan›n- da, meme derisinde tipik lezyonlar oluflturdu¤u gibi meme bezi epitelinde de önemli hasara yol açar. Bunun sonucu süt yap›s›nda ve miktar›nda belirgin de¤i- fliklikler olur. ‹nce derili meme ve memebafl› k›s›mlar›nda veziküller oluflur ve pat- lar, k›rm›z› deri alt› dokusu a盤a ç›kar. Bu lezyonlar çok a¤r›l›d›r.

Akne, furunkuloz, follikülitis, apseli dermatit gibi meme bafl› derisindeki yar›k ve çatlaklardan, irinli yang› oluflturan bakterilerin k›l follikülleri ve ya¤ bezlerine girmesi ve sonra deri alt›nda di¤er dokulara da yay›lmas›yla, apse odaklar› tarz›n- da hastal›k flekillenir.

‹mpetigo, irinli deri yang›s› olarak da bilinir. 2-4 mm çap›nda püstüller oluflur. Meme bafl› ve memenin alt k›s›mlar›nda görülür. O¨nce içi su dolu aç›k renkli ka- barc›klar oluflur, sonra bunlar k›zar›k bir hal al›r. ‹çi su dolu kabarc›klar irinleflir, patlar, kabuklafl›r. Zoonoz bir hastal›kt›r. ‹nsanlara da geçer, sa¤›mc›lar baflta ol- mak üzere özellikle çocuklarda el ve yüzde lezyonlar oluflturur.

‹ntertrigo denen ve wolf meme, bacak aras› dermatit, nekrotik dermatitis isim- leriyle de bilinen bu hastal›k ineklerde ve özellikle ilk do¤umunu yapan düveler- de, çanak memeli, memesi yüksek olarak selekte edilmifl (ay›klanm›fl), yüksek ve- rimli hayvanlarda görülür. Herfleyden önce fliddetli ödeme ba¤l› olarak düvelerde meme ve bacaklar›n iç yüzünde fliddetli bas›nç ve sürtünme oluflur.

Yorumlar
  • 0 Yorum