Temel Veteriner Anatomi Deneme Sınavı Sorusu #1217156

Dışta yer alan, lifleri çapraz seyirli, karın kaslarının en yüzlek ve yüzeyi en geniş olanı aşağıdakilerden hangisidir?


Musculus obliquus internus abdominis

Musculus transversus abdominis

Musculus rectus abdominis

Musculus obliquus externus abdominis

Musculi membri thoracici


Yanıt Açıklaması:

a) Musculus obliquus externus abdominis (Dışta yer alan, lifleri çapraz seyirli karın kası)

Karın kaslarının en yüzlek ve yüzeyi en geniş olanıdır. Kas iplikleri genel olarak öne yukarı (craniodorsal), geriye aşağıya (caudoventral) doğrudur. Önde son 4 -5 kaburganın dış yüzüne tutunur. Aşağıda yassı kiriş, karşı taraftaki kasın yassı kirişi ile kenetlenerek beyaz çizginin oluşumuna katılır. Kas, geride çatı kemiğinin (os pubis) önünde bulunan kuvvetli bağ dokusal kirişe (tendo prepubicus) tutunur.

b) Musculus obliquus internus abdominis (İçte yer alan, lifleri çapraz seyirli karın kası)

Dıştaki kasın hemen altında yer alır ve lif seyri onu çaprazlayacak şekilde öne aşağıya (cranioventral), geriye yukarıya (caudodorsal) doğrudur. Hayvan türlerine göre değişmekle birlikte kalça kemiği (os coxae) ve bel omurlarından (vertebrae lumbales) çıkarak geride çatı kemiği önündeki kirişe (tendo prepubicus) tutunur. Aşağıda beyaz çizginin (linea alba) oluşumuna katılarak sonlanır.

c) Musculus transversus abdominis (Lifleri enine seyirli karın kası)

Musculus obliquus internus abdominis’in altında (iç yüzüne yaslanmış olarak) yer alır. İplik seyri dıştakilerden farklı bir şekilde, vücut uzun eksenine dik bir şekildedir. Bel omurlarının yanal çıkıntılarından (processus transversus) ve kaburgaların kıkırdak bölümlerinden (cartilago costae) çıkarak, aşağıda karşı taraftaki kasla, düz seyirli karın kası olan musculus rectus abdominis’in iç yüzünde kaynaşarak sonlanır.

d) Musculus rectus abdominis (Lifleri düz seyirli karın kası)

Bu kas da diğerleri gibi sağ ve sol olmak üzere iki adettir. Karın duvarının alt bölümünde, diğer kasların yassı kirişleri arasında, kalın bir şerit şeklinde, vücudun uzun eksenine paralel olarak uzanır. Önde, son kaburgaların kıkırdaklarından ve göğüs kemiğinin hançersi çıkıntısından (processus xphoideus) başlar. Çatı kemiğinin önündeki kirişte (tendo prepubicus) sonlanır. Üzerinde, kası parçalara bölen ve kasın taşıma kapasitesini arttırıcı olarak görev yapan, açık renkli bağ dokusal çizgiler (intersectiones tendineae) bulunur. Musculus rectus abdominis, diğer üç karın kasının yassı kirişleri tarafından oluşturulan bir kılıfla (vagina musculi recti abdominis) sarılmıştır.

Karın kasları, karın boşluğundaki organları taşımaları yanında, iskelet tarafından desteklenmemiş, oldukça geniş bir bölgeyi kapatma görevi üstlenirler. Bu kaslar kasıldıklarında, karın içindeki organlara basınç uygulayarak, işeme, dışkılama, solunum ve doğumda görev yaparlar. Ayrıca tek taraflı bir kasılmada, vücudu bükme işlevi görürler.

Yorumlar
  • 0 Yorum