Temel Veteriner Anatomi Deneme Sınavı Sorusu #1217132

Aşağıdakilerden hangisi boyun bölgesi kaslarındandır?


Musculus masseter

Musculus temporalis

Musculus digastricus

Musculus brachiocephalicus

Musculus pterygoideus


Yanıt Açıklaması:

Musculus masseter: Alt çene kemiğinin arka tarafı, dış yüzüne yerleşmiş, geniş, yassı fakat kuvvetli bir kastır. Üst çene ve elmacık kemiğinden (os zygomaticum) çıkarak, alt çenenin dış tarafına tutunur. Kasıldığında çeneleri birbirine yaklaştırır ve alt çeneyi biraz öne doğru çeker.

Musculus temporalis: Özellikle etçillerde kuvvetlidir ve şakak çukurunu (fossa temporalis) tamamen doldurmuştur. Bu çukur çevresindeki kemiklerden çıkan kas, alt çene kemiğinin (mandibula) arka, üst tarafındayer alan karga gagası şeklindeki çıkıntıda (processus coracoideus) sonlanır. Kasıldığında alt çeneyi, üst çeneye doğru kaldırır.

Musculi pterygoidei: Alt çenenin gerisinde ve iç yüzünde bulunur. Musculus pterygoideus lateralis (dış) ve musculus pterygoideus medialis (iç) olmak üzere iki parçalıdır. Dışta yer alan kas tek başına çalışırsa ağızın açılmasına, iç kasla birlikte çalıştığında alt çenenin öne çekilmesine neden olur. İçte yer alan kas ise alt çeneyi yukarı kaldırarak ağızın kapanmasını sağlar.

Musculus digastricus: Bu kasın geviş getirenlerde ve tek tırnaklılarda iki adet mide (gaster) benzeri genişlemesi (kas karnı) bulunur. Adını da buradan alır. Ard kafa kemiğinden (os occipitale) çıkarak alt çene kemiğinin gövdesinin iç yüzüne tutunur. Kasıldığında alt çeneyi aşağıya ve geriye çekerek ağızın açılmasını sağlar.

Musculus brachiocephalicus: Kol kemiğinin (humerus -brachium) ortası düzeyinden çıkar. Boyunun yan tarafında başa doğru ilerleyerek hayvan türlerine göre şakak kemiğine, ard kafa kemiğine veya ense bandına tutunur. İnsanda ve kanatlı hayvanlarda bulunan köprücük kemiği (clavicula), evcil memeli hayvanlarda bulunmaz. Musculus brachiocephalicus’un üzerinde, omuz bölgesi yakınında, köprücük kemiğinin kalıntısı olduğu kabul edilen beyaz bir hat bulunur. Bu, intersectio clavicularis olarak adlandırılır. Bu hattan aşağıda, gövde tarafında kalan kas parçasına musculus cleidobrachialis (pars clavicularis musculi deltoidei) adı verilir. Bu kasın, musculus deltoideus ismindeki omuz kasının bir parçası olduğu kabul edilmektedir. Köprücük çizgisinin üstünde kalan ve başa uzanan parçamusculus cleidocephalicus’dur. Musculus brachiocephalicus çift taraf­lı çalıştığında baş ve boyunu aşağıya çeker. Bir taraftaki kas çalıştığında ise baş ve boyunu kasıldığı tarafa doğru büker.

Yorumlar
  • 0 Yorum