Temel Veteriner Anatomi Deneme Sınavı Sorusu #1190456

Humerus, ossa antebrachii, ossa carpi, ossa metacarpalia ve ossa digitorum manus'dan bahsediliyorsa hayvanın neresi anlaşılmalıdır? 


Cranium viscerale

Columna vertebralis

Ossa membri thoracici

Costae

Sternum


Yanıt Açıklaması:

Ön Bacak Kemikleri (Ossa Membri Thoracici)
İnsanda ve kanatlı hayvanlarda ön bacak kemikleri gövdeye ön bacak kemeri ile bağlanmıştır. Kemeri şekillendiren üç kemik kürek kemiği (scapula), gagamsı kemik (os coracoides) ve köprücük kemiği (clavicula)’dir. Evcil memeli hayvanlarda ön bacakların gövdeye bağlantısı kaslar aracılığıyla olur eklemsel veya kemiksel bir bağlantı söz konusu değildir. Ön bacak kemerini oluşturan kemiklerden sadece kürek kemiği bulunur. Gagamsı kemik kürek kemiğinin alt ucunun iç yüzünde bir çıkıntı halindedir. Köprücük kemiği ise bazı köpek ve kedi ırklarında organ kemiği olarak boyun kasının omuz hizasındaki bölümünde kas içine gömülü tarzda yer alır; iskeletle bağlantısı yoktur. Tek tırnaklılarda ve geviş getirenlerde ise aynı kasın aynı bölgesinde tendinöz yapıda kürek kemiğinin izi görülür. Omuz kemerinden distal’e doğru ön bacak kemikleri sırasıyla kol kemiği (humerus) , ön kol kemikleri (ossa antebrachii), ön ayak bilek kemikleri (ossa carpi), ön ayak
tarak kemikleri (ossa metacarpalia), ön ayak parmak kemikleridir (ossa digitorum manus). Ayrıca her parmak için üç adet susam kemiği bulunur.

Yorumlar
  • 0 Yorum