Temel Veteriner Anatomi Deneme Sınavı Sorusu #1296491

Vücudun çeşitli yerlerinden geçtiği ve üzerlerine çeşitli organların izdüşümlerinin düştüğü farz edilen düzlemlere ne ad verilmektedir?


Plana mediannum

Plana sagittale

Plana transversum

Plana dorsale (frontale)

Plana corporis


Yanıt Açıklaması:

Vücudun çeşitli yerlerinden geçtiği ve üzerlerine çeşitli organların izdüşümlerinin düştüğü farz edilen düzlemlere plana corporis adı verilmektedir. 

Planum medianum: Dört ayak üzerinde duran bir hayvanın, baş, kuyruk doğrultusunda tam ortasından dikey olarak geçtiği ve onu sağlı sollu olmak üzere iki eşit yarıma ayırdığı farzedilen düzlemdir.
Planum sagittale: Planum medianum’a paralel olarak geçtiği farzedilen her planum’a planum sagittale denir. Bu düzlem aracılığıyla vücut birbirine eşit olmayan sağ ve sol iki yarıma ayrılır.
Planum transversum: Planum medianum’a veya vücudun uzun eksenine dikey geçtiği farzedilen planumdur. Bunlar aracılığıyla vücut birbiri ardı sıra bir takım segmentlere ayrılır.
Planum dorsale (frontale): Dört ayak üzerinde duran bir hayvanı sırt ve karın yönünde olmak üzere ikiye ayıracak şekilde yatay olarak geçtiği farzedilen planumdur. Doğru cevap E'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum