Temel Veteriner Anatomi Deneme Sınavı Sorusu #1217110

Aşağıdakilerden hangisi geviş getirenler ve domuza özgü bir kas olup üst dudağı aşağıya bastırır?


Musculus depressor labii inferioris

Musculus depressor labii superioris

Musculus zygomaticus

Musculus buccinator

Musculus orbicularis oculi


Yanıt Açıklaması:

Musculus orbicularis oris: Büyük oranda, dudakların oluşumuna katılan ve ağızı çevreleyen bu kas halka şeklindedir. Kemiklere tutunmadığı için başlangıç ve bitiş noktası bulunmaz. Kasıldığında ağızı kapatır.

Musculus levator nasolabialis: Yassı ve geniş bir kastır. Hayvan türlerine göre farklı kemiklerden (alın kemiği, burun kemiği veya üst çene kemiği) çıkarak, burun delikleri üzerinde ve üst dudakta sonlanır. Kasıldığında bazı türlerde üst dudağı kaldırır, bazılarında ise burun deliklerini genişletir.

Musculus levator labii superioris: En kuvvetli yüz kaslarından biridir. Gözyaşı kemiğinden (os lacrimale), üst çene (maxilla) veya elmacık kemiğinden (os zygomaticum) çıkarak üst dudağın içine ışın tarzında huzmelenir. Kasıldığında üst dudağı yukarı kaldırır veya geri çeker.

Musculus depressor labii superioris: Geviş getirenler ve domuza özgü bir kastır. Üst dudağı aşağıya bastırır.

Musculus depressor labii inferioris: Etçillerde (carnivora) bulunmaz. Çene kemiğinin gerisinden çıkarak alt dudakta sonlanır. Alt dudağı aşağıya ve geriye doğru çeker.

Musculus zygomaticus: İnce bir şerit şeklindedir. Elmacık kemiğinden dudakların birleştiği bölgeye uzanır ve kasıldığında ağız açısını geri çeker.

Musculus buccinator: Yanağın temelini ve ağız boşluğunun yan duvarını oluşturan bu kas, halka tarzındaki ağız kasının (musculus orbicularis oris) geriye uzayan bir devamı gibidir. Ağıza alınan gıdaları dişlerin çiğneme yüzleri arasına iter.

Musculus orbicularis oculi: Göz çukurunun giriş deliğini halka şeklinde çevreleyen oldukça kuvvetli bir kastır. Kasıldığında göz kapaklarını kapatır

Yorumlar
  • 0 Yorum