Temel Veteriner Anatomi Deneme Sınavı Sorusu #1217145

Aşağıdakilerden hangisi ön bacak kaslarından değildir?


Musculus deltoideus

Musculus supraspinatus

Musculus gluteus medius

Musculus infraspinatus

Musculus subscapularis


Yanıt Açıklaması:

Daha önceki bölümlerde, vücudun başka kemiklerinden çıkarak, ön bacak kemiklerine uzanan kaslardan bahsedilmiştir. Bu bölümde ön bacakta yer alan kemikler arasında seyreden kaslar anlatılacaktır.

Musculus deltoideus: Kürek kemiği dış yüzü üzerindeki uzun çıkıntıdan (spina scapulae) başlayarak, aşağıda kol kemiği gövdesi üzerindeki üçgen benzeri çıkıntıda (tuberositas deltoidea) sonlanır. Bu kas kasıldığında omuz eklemini (articulatio humeri) büker ve bacağın yana açılmasına (abduction) yardım eder.

Musculus supraspinatus: Kürek kemiğinin dış yüzü önünde bulunan çukura (fossa supraspinata) yerleşmiş, kuvvetli bir kastır. Bulunduğu bölgede kürek kemiğinden başlangıç alır. Aşağıya doğru uzanır ve kısa bir kiriş ile kol kemiğinin (humerus) üst ucundaki büyük ve küçük çıkıntılara (tuberculum majus, tuberculum minus) tutunur. Kasıldığında omuz eklemine açılma (extention) hareketi yaptırır.

Musculus infraspinatus: Kürek kemiği dış yüzü gerisindeki çukuru (fossa infraspinata) doldurur. Bulunduğu yerde kürek kemiğinden çıkar ve aşağıda kol kemiğinin üst ucundaki büyük çıkıntıda (tuberculum majus) sonlanır. Duruma göre omuz eklemine gerilme veya bükülme hareketi yaptırır. Bazen bacağın gövdeden uzaklaşması (abduction) hareketine de katılır

Musculus subscapularis: Bu kas dışarıdan görülmez. Kürek kemiğinin iç yüzündeki çukuru (fossa subscapularis) doldurur. Omuz ekleminin açılması (extention) ve bükülmesi (flexion) hareketlerine yardım eder.

Musculus gluteus medius dış sağrı kası olup kalçanın en kuvvetli kasıdır

Yorumlar
  • 0 Yorum