Temel Veteriner Anatomi Deneme Sınavı Sorusu #1217137

Bütün evcil memelilerde mevcut olup kasıldığında omuzu kaldırıp, kürek kemiğini öne veya arkaya hareket ettiren kas aşağıdakilerden hangisidir?


Musculus omotransversarius

Musculus rhomboideus

Musculus serratus dorsalis

Musculus latissimus dorsi

Musculus trapezius


Yanıt Açıklaması:

Bu grupta özellikle kürek kemiğinin üstünde, önünde, arkasında ve iç yüzünde yer alan ve hemen hepsi de ön bacağı gövdeye bağlayan (bu kassel bağlantı şekline synsarcosis denir) kaslar bulunur.

Musculus trapezius: Üçgen şeklinde geniş, ince ve yassı şekilli bu kas iki kürek kemiği (scapula) arası (cidago bölgesi) ile boyunun yan yüzündeki derinin hemen altında bulunur. Bütün evcil memelilerde mevcuttur. Bu kas kasıldığında omuzu kaldırır, kürek kemiğini öne veya arkaya hareket ettirir.

Musculus omotransversarius: Birinci (atlas) veya ikinci boyun omurundan (axis) kürek kemiğine (scapula) uzanan kuvvetli bir kastır. Tek tırnaklı hayvanlarda, musculus brachiocephalicus’un bir parçası (musculus cleidomastoideus) olarak kabul edilir. Bu kas kasıldığında boyunu yana ve aşağıya, bacağı ise öne çeker.

Musculus latissimus dorsi: İsmi, en yassı sırt kası anlamına gelir. Üçgen şeklindedir ve gövdenin en büyük kaslarından biridir. Kürek kemiğinin gerisinde, göğüs kafesinin yan -üst tarafına yaslanmıştır. Geniş, yassı bir kiriş ile fascia thoracolumbalis adındaki akzar’dan (kas örtüsü) çıkan bu kas kol kemiğinde (humerus) sonlanır.

Musculus rhomboideus: Musculus trapezius’un altında kalan bu kas boyun (pars cervicalis) ve göğüs (pars thoracalis) olmak üzere iki parçaya sahiptir. Ense bandından veya sırt omurlarından çıkarak kürek kemiğine tutunur. Kasıldığı zaman kürek kemiğini yukarı ve öne çekme görevi yapar.

Musculus serratus dorsalis: Ön ve arka iki parçası bulunur. Akzar’dan (fascia) çıkarak kaburgalara (costa) tutunur. Öndeki kas kasıldığında, kaburgaları yukarı ve yana çekerek nefes almaya (inspiration) yardım eder. Arkada yer alan kısım ise kaburgaları geriye çekip, içe bastırdığı için nefes vermeye (expiration) katkı yapar.

Yorumlar
  • 0 Yorum