Temel Veteriner Farmakoloji ve Toksikoloji Deneme Sınavı Sorusu #1005057

Aşağıdakilerden hangisi dezenfeksiyonda dikkat edilecek hususlardan biri değildir? 


Doğrudan alınan güneş ışığı (UV ışığından dolayı) gübre ve altlıklarda bulunan çok sayıda hastalık yapıcı bakteriyi öldürür.

Gübre ve artıklar ile altlıkların hayvanların ulaşamayacağı veya giremeyeceği bir yere konulması ve mümkünse yakılması ya da dezenfektan bir maddeyle muamele edilmesi tavsiye edilir.

Dezenfekte edilecek saha ve malzemelerden kirletici maddelerin mümkün olduğunca uzaklaştırılması uygulamanın başarısını önemli ölçüde artırır.

Çözelti halinde, etkileri, emülsiyon, aerosol ve toz şekillerine göre daha yavaştır. 

Dezenfektanlar ılık-sıcak halde (genellikle 20°C) uygulandıklarında, etkileri daha güçlüdür.


Yanıt Açıklaması:

Dezenfeksiyonda Dikkat Edilecek Hususlar
• Çözelti halinde, etkileri, emülsiyon, aerosol ve toz şekillerine göre daha hızlı ve iyidir.
• Dezenfektanlar ılık-sıcak halde (genellikle 20°C) uygulandıklarında, etkileri daha güçlüdür.

• Dezenfekte edilecek saha ve malzemelerden kirletici maddelerin mümkün olduğunca uzaklaştırılması uygulamanın başarısını önemli ölçüde artırır.
• Gübre ve artıklar ile altlıkların hayvanların ulaşamayacağı veya giremeyeceği bir yere konulması ve mümkünse yakılması ya da dezenfektan bir maddeyle muamele edilmesi tavsiye edilir.
• Doğrudan alınan güneş ışığı (UV ışığından dolayı) gübre ve altlıklarda bulunan çok sayıda hastalık yapıcı bakteriyi öldürür; bu sebeple, çiftliklerde gübrelerin ince bir şekilde yayılması ve böylece her tarafının doğrudan güneş ışığı almasının sağlanması çok faydalıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum