Temel Veteriner Farmakoloji ve Toksikoloji Deneme Sınavı Sorusu #1083362

İlaçlar; kaynaklarına, kimyasal yapılarına, etki şekillerine, etki yerlerine ya da ana etkilerine göre sınıflandırılabilir. Buna göre aşağıda seçeneklerde verilenlerden hangisi kimyasal yapılarına göre sınıflandırılmış bir ilaç grubunu temsil eder?


Aldehitler

Analjezikler

Antipsikotikler

Adrenerjikler

Anksiyolitikler


Yanıt Açıklaması:

İlaçlar, kaynaklarına, kimyasal yapılarına (asitler, aldehidler, alkoller, esterler gibi), etki şekillerine (adrenerjik ilaçlar, dopaminerjik ilaçlar, kolinerjik ilaçlar gibi), etki yerlerine (kalp ilaçları, sinir sistemi ilaçları, solunum ilaçları gibi), ana etkilerine (ağrı kesiciler, ateş düşürücüler, kas gevşeticiler gibi) ve Kodekse girip-girmediklerine (majistral ilaçlar, resmi ilaçlar) göre sınıflandırılabilir. Zehirli (B-cetveli), ayrı bulundurulacak (C-cetveli), ışıktan korunarak saklanacak ilaçlar, uyuşturucu ve psikotrop ilaçlar diye de sınıflandırılırlar.

Seçenekler incelendiğinde sadece A seçeneğindeki verilen 'Aldehitler' kimyasal bir grubu temsil eder. Diğer seçeneklerde verilenler ise kimyasal bir durubu temsil etmeyip farmakolojik açıdan sınıflandırmadır. Açıklamaya göre doğru seçenek 'A' seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum