Temel Veteriner Farmakoloji ve Toksikoloji Deneme Sınavı Sorusu #1194437

I.ßA-R’ler  genellikle uyarıcı-kasıcı-büzücü, ?A-R’ler gevşetici-genişletici etkilere aracılık eder. İstinası ise; aA-R’ler bağırsaklarda büzücü, ßA-R’ler kalpte gevşetici etkilere aracılık eder.

II.ß-Mimetik; adrenalin, noradrenalin gibi ilaçlara benzer şekilde sempatik sinir uçlarındaki ßA-R’leri uyararak onlara benzer etki oluşturan ilaçları ve etkiyi tanımlamak için kullanılan terimdir. 

III. İmipramin gibi trisiklik antidepresanlar  salıverilen noradrenalinin sinaptik aralıkta reseptörlerle daha uzun süreyle temasta kalmasını sağlayarak etkili olurlar.

IV. Fenilefrin ß-mimetik etkili ilaçlara örnektir.

Yukarıdaki ifadelerden hangisi ya da hangileri doğrudur?


I ve IV

I ve III

II ve III

II ve IV

I, II ve III


Yanıt Açıklaması:

Adrenerjik reseptörler, a-adrenerjik reseptörler (?A-R’ler) ve ß-adrenerjik reseptörler (ßA-R’ler) diye ikiye ayrılırlar. ?A-R’ler genellikle uyarıcı-kasıcı-büzücü, ßA-R’ler gevşetici-genişletici etkilere aracılık eder. Bu genel kuralın iki istisnası vardır; aA-R’ler bağırsaklarda gevşetici, ßA-R’ler kalpte uyarıcı etkilere aracılık eder. Fenilefrin ise ?-mimetik etkili ilaçlara örnektir. Dolayısıyla doğru cevap C şıkkı yani II ve III. ifadelerdir.
 

Yorumlar
  • 0 Yorum