Temel Veteriner Farmakoloji ve Toksikoloji Deneme Sınavı Sorusu #1164423

Biyo-eşdeğerlikle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


Biyo-eşdeğerlilikte plazmada doruk ilaç yoğunluğu, doruk ilaç yoğunluğuna ulaşma süresi gib, farmako-kinetik değişkenler dikkate alınır.
İki ilacın biyo-eşdeğer olma kriteri plazma yoğunluğu ve zaman eğrisinin çakışmasıdır
İki ilacın biyo-eşdeğer olma kriteri plazma yoğunluğu ve zaman eğrisinin farklılığının kabul edilebilir sınırlar dahilinde (%80-125) olmasıdır
Bio-eşdeğerler sadece zorunlu kalındığı zamanlarda kullanılmalıdır.
Biyo-eşdeğerler aynı etken maddeyi aynı miktarda içermektedir

Yanıt Açıklaması: Klinik olarak bu terimin önemi, hekimin aynı etkin maddeyi aynı miktarda içeren iki farklı müstahzardan (farmasötik olarak eşdeğer müstahzarlar) birisini diğerinin yerine kullanmak istediğinde veya zorunda kaldığında ortaya çıkar. Biyoeşdeğerlikte genellikle EAA, plazmada doruk ilaç yoğunuluğu (Ydoruk), doruk ilaç yoğunluğuna ulaşma süresi (Tdoruk) gibi farmakokinetik değişkenler dikkate alınır. İncelenen ilacın (jenerik ilaç, test ilaç, müstahzar) plazma yoğunluğu-zaman eğrisi referans ilaç (hakem ilaç) ile çakışıyorsa veya farklılık kabul edilebilir sınırlar içinde ise (%80-125 sınırları içinde) iki madde biyoeşdeğer olarak kabul edilir. "Bio-eşdeğerler sadece zorunlu kalındığı zamanlarda kullanılmalıdır." bilgisi doğru değildir.
Yorumlar
  • 0 Yorum