Temel Veteriner Farmakoloji ve Toksikoloji Deneme Sınavı Sorusu #934917

Balık örneklerinde aranacak maddeler ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


Grup A, AB’de gıda değeri olan hayvanlarda kullanımı yasaklı maddeleri oluşturur.

Grup B’dekilerin çoğunluğu AB’de kullanımına izin verilmemiş ruhsatlı ilaçlardır.

Bazı pestisid ve metal kalıntılarına da bakılır.

Civa, kurşun, kadmiyum, arsenik, çinko, bakır (elementler), aflatoksinB1 (mikotoksin) ve malaşit yeşili+lökomalaşit yeşili (boya) aranır.

Stilbenler, steroidler, kloramfenikol, nitrofuran, nitroimidazoller, kloramfenikol, nitrofuranlar (A1- A6 grup ilaçları) aranan maddeler arasındadır.


Yanıt Açıklaması:

Balık örneklerinde aranacak maddeler 2 grup altında toplanır; Grup A, AB’de gıda değeri olan hayvanlarda kullanımı yasaklı maddeleri oluşturur ve A1’den A6’ya kadar alt gruplara ayrılır. Grup B’dekilerin çoğunluğu AB’de kullanımına izin verilmiş ruhsatlı ilaçlardır. Ayrıca, bazı pestisid ve metal kalıntılarına da bakılır. Bu kapsamda stilbenler, steroidler, kloramfenikol, nitrofuran, nitroimidazoller, kloramfenikol, nitrofuranlar (A1- A6 grup ilaçları), sülfanilamid, sülfatiyazol, sülfametazin, sülfamerazin, sülfametaksazol, sülfadimetoksin, sülfadiazin, flumekuin, oksitetrasiklin, tetrasiklin, doksisiklin, enrofloksasin, siprofloksasin (antibakteriyeller), ivermektin, emamektin (antelmentikler), PCB’ler, Aldrin, pp’DDD, pp’DDE, op’DDT, pp’DDT (organik klorlu bileşikler), civa, kurşun, kadmiyum, arsenik, çinko, bakır (elementler), aflatoksinB1 (mikotoksin) ve malaşit yeşili+lökomalaşit yeşili (boya) aranır.

Yorumlar
  • 0 Yorum