Temel Veteriner Fizyoloji Deneme Sınavı Sorusu #1128351

  1. Toplama kanalları ile böbreğin pelvisine getirilen filtrat, üreterler ile vesica ürinaria’ya (idrar kesesine) ulaşır.
  2. Eksternal sfinkter kasları çizgili olup, somatik sinirlerle kontrol edilir. Bu kaslar istekle kontrol edilebildiğinden, istenirse korteksten gelen uyarımlarla kesenin kasılması durdurularak eksternal sfinkter kaslarının kasılması engellenip ürinasyon (idrar yapma) önlenebilir.
  3. 2., 3. ve 4. sakral segmentten köken alan parasempatik sinirlerle gelen uyarımlar kesenin kaslarının kasılmasına neden olup internal sfinkter kaslarını da inhibe ederek ürinasyonu engellenir.

Ürinasyonun sinirsel kontrolü ile ilgili olarak yukarıdakilerden hangisi veya hangileri doğrudur?


Yalnız I

I ve II

I ve III

II ve III

I, II ve III


Yanıt Açıklaması:
  • Toplama kanalları ile böbreğin pelvisine getirilen filtrat, üreterler ile vesica ürinaria’ya (idrar kesesine) ulaşır.
  • Eksternal sfinkter kasları çizgili olup, somatik sinirlerle kontrol edilir. Bu kaslar istekle kontrol edilebildiğinden, istenirse korteksten gelen uyarımlarla kesenin kasılması durdurularak eksternal sfinkter kaslarının kasılması engellenip ürinasyon (idrar yapma) önlenebilir.
  • 2., 3. ve 4. sakral segmentten köken alan parasempatik sinirlerle gelen uyarımlar kesenin kaslarının kasılmasına neden olup internal sfinkter kaslarını da inhibe ederek ürinasyonu engellenmez başlatılır.

III numaralı öncül yanlıştır. Doğru cevap B şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum