Temel Veteriner Fizyoloji Deneme Sınavı Sorusu #1183893

Kusma ile ilgili olarak aşağıda verilen ifadelerin doğru olanları hangi seçenekte bulunmaktadır?

  1. Kusma, mide ve duodenum’un başlangıç bölümündeki içeriğin zararlı maddelerin oluşturduğu zehirlenmelerden korunmak amacıyla ağız yoluyla dışarı çıkartılması olayıdır.
  2. Kusma merkezi beyin kökünde (medulla oblongata) bulunmaktadır.
  3. Kedi, köpek, yırtıcı kuşlar ve domuz gibi hayvanlarda kusma olayı gözlenmez.
  4. Atlarda kardiyak (özefagusun mideye giriş noktası) sfinkter kaslarının çok kuvvetli olması kusmanın kolay olmasını sağlar.


I ve II

I ve III

I ve IV

II ve III

III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Kusma, mide ve duodenum’un başlangıç bölümündeki içeriğin zararlı maddelerin oluşturduğu zehirlenmelerden korunmak amacıyla ağız yoluyla dışarı çıkartılması olayıdır. Kusma merkezi beyin kökünde (medulla oblongata) bulunmaktadır. Kusma olayı,refleks olarak değişik organlarda (farenks, sidik kesesi, kalp, böbrek, uterus, beyin, iç kulak vb.) bulunan reseptörlerin herhangi bir nedenle uyarılması sonucu oluşmaktadır. Midenin fazla dolgunluğu, midenin irritasyonu, şiddetli ağrılar, toksinler, X ışınları, beyin kanaması, bağırsak tıkanması, dehidrasyon, üremi (kandaki üre oranının normalin üzerinde olması) anoksi, anemi ve elektrolit dengesinin bozulması kusma nedenleri arasında sayılabilir. Kedi, köpek, yırtıcı kuşlar ve domuz gibi hayvanlarda kusma kolay bir şekilde gerçekleşirken, atlarda midenin anatomik yapısından dolayı kusma olayı görülmemektedir. Geviş getirenlerde (ruminant) rumen ve retikulum içeriği kusulabilir ise de omazum ve abomazum içeriğinin kusulması şekillenmez. Ancak bazı durumlarda (bağırsak tıkanıklığı vb) abomazum içeriği ön midelere geçebilmektedir. Atlarda kardiyak (özefagusun mideye giriş noktası) sfinkter kaslarının çok kuvvetli olması ve yumuşak damağın (palatum molle) uzun olması nedeni ile kusma olayı görülmez.

Yorumlar
  • 0 Yorum