Temel Veteriner Fizyoloji Deneme Sınavı Sorusu #1184114

Herbivorlardaki sindirim ile ilgili olarak aşağıda verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?

 


Atlarda mide tek odacıklı olmasına rağmen bileşik özellik göstermektedir.

Keçi, sığır, koyun, manda gibi ruminantlarda mide rumen (işkembe), retikulum (börkenek), omazum (kırkbayır) ve abomazum (şirden) olarak adlandırılan dört odacıktan oluşmuştur.

Ruminantlarda, rumen, retikulum ve omazum mukozaları kutanöz karakterdedir.

Herbivor hayvanlar bitkisel besinleri anatomik yapılarına uygun olarak; geviş getirenlerde sekum ve kolonlarında, geviş getirmeyenlerde (at) ise rumen ve retikulumda mikroorganizmaların yardımıyla parçalayıp enerjiye dönüştürmektedir.

Rumen mukozasında papillalar (dikenimsi çıkıntılar) bulunmakta olup bu papillalar emilim yüzeyini arttırmaktadır.


Yanıt Açıklaması:

Herbivorlar midelerinin anatomik ve fizyolojik özelliklerine göre iki gruba ayrılırlar. Atlarda mide tek odacıklı olmasına rağmen bileşik özellik göstermektedir. Atlarda bezsel yapı taşımayan kutan mukoza ile kaplı giriş bölümü vardır. Keçi, sığır, koyun, manda gibi ruminantlarda mide rumen (işkembe), retikulum (börkenek), omazum (kırkbayır) ve abomazum (şirden) olarak adlandırılan dört odacıktan oluşmuştur. Çok odacıklı ve bileşik tip midelerde, glanduler (bezsel) bölümden önce kutan mukozaya sahip bölümler bulunmaktadır. Ruminantlarda, rumen, retikulum ve omazum mukozaları kutanöz karakterdedir. Ön mide de denilen bu üç odacık içerisinde mikrobiyel sindirim gerçekleşmektedir. Sindirim salgıları bezsel bölüm olan abomazumdan salgılanmaktadır. Abomazum, insan ve karnivorlardaki basit midenin karşılığı olan bölümdür. Bu bölümde sadece protein sindirimi ve ön midelerden gelen bakterilerin parçalanması söz konusudur. Rumen mukozasında papillalar (dikenimsi çıkıntılar) bulunmakta olup bu papillalar emilim yüzeyini arttırmaktadır. Retikulumun iç yapısı bal peteği görünümünde iken omasum içerisinde laminalar bulunmaktadır. Ruminantlar selüloz gibi bitkisel besinleri enerji kaynağı olarak kullanarak hayvansal proteine (ete, süte) çevirmektedir. Herbivor hayvanlar bitkisel besinleri anatomik yapılarına uygun olarak; geviş getirenlerde rumen ve retikulumda, geviş getirmeyenlerde (at) ise sekum ve kolonlarında mikroorganizmaların yardımıyla parçalayıp enerjiye dönüştürmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum