Temel Veteriner Fizyoloji Deneme Sınavı Sorusu #1183800

Çiğneme ile ilintili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


Ruminantlarda besin maddeleri yutulduktan sonra tekrar ağıza getirilip çiğnenerek geviş getirme (ruminasyon) olayı sürdürülmektedir.

Karnivorlarda çiğneme çok önemlidir.

Çiğneme, herbivorlarda düzenli olarak yapılmaktadır.

Ağıza alınan besin maddelerinin küçük parçalara ayrılması, tükürükle karıştırılması hem yutmaya hem de mide sindirimine yardımcı olmaktadır.

Her hayvan türünde çiğneme eşit öneme sahip değildir.


Yanıt Açıklaması:

Çiğneme, istemli olarak başlayan, sıklıkla refleks davranışı olarak devam eden mekaniksel bir olaydır. Ağıza alınan besin maddelerinin küçük parçalara ayrılması, tükürükle karıştırılması hem yutmaya hem de mide sindirimine yardımcı olmaktadır. Çiğneme olayı üst çenenin hareketsiz olmasından ötürü alt çenenin hareketleri (sağa-sola, ileri-geri, aşağı-yukarı) ile yapılmaktadır. Her hayvan türünde çiğneme eşit öneme sahip değildir. Çiğneme, herbivorlarda düzenli olarak yapılmaktadır. Ruminantlarda besin maddeleri yutulduktan sonra tekrar ağıza getirilip çiğnenerek geviş getirme (ruminasyon) olayı sürdürülmektedir. Çiğnemenin süresi alınan besinin türüne bağlıdır. Ruminantlar günde sekiz saat çiğneme olayını sürdürmektedir. Karnivorlarda çiğneme pek önemli değildir. Yiyeceklerde nişasta varsa nişastayı parçalayan enzim (tükürük amilazı), çiğneme sırasında besin maddelerinin enzimsel parçalanmasına yardımcı olmaktadır. Çiğnemenin en önemli görevi besinlerin küçük parçalara ayrışması ve bu parçaların yutulup mideye gönderilmesidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum