Temel Veteriner Fizyoloji Deneme Sınavı Sorusu #1148900

Hidrofilik hormonlar ile ilgili olarak aşağıda verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?


Peptid, protein, amin grubu hormonlar hidrofiliktir.

Suda eriyebilme özelliği taşırlar.

Yağda eriyemedikleri için hücre zarını geçemezler ve hücre zarında bulunan hormonun kendisine özgün reseptörüne bağlanırlar.

Steroid hormonlar ile tiroid hormonları (T3, T4) bu gruptadır.

Siklik adenozin monofosfat (cAMP), kalsiyum, inozitol trifosfat (IP3), diasilgliserol (DAG), tirozin kinaz ikinci haberci olarak görev yapan moleküllerdir.


Yanıt Açıklaması:
  • Lipofilik hormonlar, kan dolaşımında taşıyıcı proteinlere bağlı olarak taşınarak hedef dokuya ulaştıklarında yağda eriyebilme özelliklerinden dolayı hücre zarını kolayca geçebilirler. Steroid hormonlar ile tiroid hormonları (T3, T4) bu gruptadır. Steroid hormonların reseptörleri sitozolde, T3 ve T4 hormonlarının reseptörleri ise hücre çekirdeğinde bulunur. • Hidrofilik hormonlar, steroid hormonlar ile tiroid hormonları dışında kalan peptid, protein, amin grubu hormonlar hidrofiliktir. Yani suda eriyebilme özelliği taşırlar. Bu hormonlar yağda eriyemedikleri için hücre zarını geçemezler ve hücre zarında bulunan hormonun kendisine özgün reseptörüne bağlanırlar. Hücrede hormona bağlı yanıt ancak ikincil haberciler aracılığı ile gerçekleştirilir. Siklik adenozin monofosfat (cAMP), kalsiyum, inozitol trifosfat (IP3), diasilgliserol (DAG), tirozin kinaz ikinci haberci olarak görev yapan moleküllerdir.
Yorumlar
  • 0 Yorum