Temel Veteriner Histoloji ve Embriyoloji Deneme Sınavı Sorusu #1199410

Aşağıdakilerden hangisi iskelet kası dokusu için doğrudur? 


İskelet kası hücreleri sarkoplazmik retikulumdan yoksundur. 

İskelet kası telleri tek çekirdekli hücrelerdir

 Birkaç cm uzunluğundaki bir kas hücresi yüzlerce çekirdek içerir.

Kas tellerinin çapları organizma büyüse de aynı kalır. 

Enine çizgililik gösteren ve istemsiz çalışan kaslardır


Yanıt Açıklaması:

Bu kaslar iskelet sistemine bağlı oldukları için bu adla anılan, enine çizgililik gösteren ve istemli çalışan kaslardır. İskelet kası tellerinin uzunluk ve kalınlıkları organizmada bulundukları yere ve hayvan türüne göre farklılıklar gösterir. Kas tellerinin genişlikleri 10-150 mikronmetre arasında, boyları 1-40 mm arasında değişmektedir. Bazı kas telleri 12-30 cm kadar uzunlukta olabilir.

Kas tellerinin çapları organizma büyüdükçe artar. Canlı gelişmesini tamamladıktan sonra egzersizlerle kas uzunluğu ve genişliği artabilir. Buna kas hipertrofisi denir. Kırık tedavisi sırasında olduğu gibi kaslar uzun süre hareketsiz kalırsa kas telleri incelir. Buna da kas atrofisi denir. İskelet kası telleri çok çekirdekli hücrelerdir. Birkaç cm uzunluğundaki bir kas hücresi yüzlerce çekirdek içerir. Çekirdekler
uzun ve oval şekillidir. Çekirdekler hemen sarkolemin altına yerleşir. Ancak kasın tipine ve hayvan türüne göre yerleşim bölgesinde bazen değişiklikler görülebilir. Örneğin kuşlarda çekirdekler hücrenin orta kısmında yerleşmiştir. Kalp kası çizgili kas olmasına rağmen çekirdek ortada ve tek olarak bulunur. İskelet kasında enine kesitlerde çekirdek hemen sarkolemin altında görülmesine rağmen, kalp kasında enine kesitte ortada yer alır. İskelet kası hücreleri sarkoplazmik retikulumdan zengindir. 

Doğru cevap C şıkkıdır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum