Temel Veteriner Parazitoloji Deneme Sınavı Sorusu #885339

Burun boşluğunda yaşayan Oestrus ovisile enfekte koyunlarda, ince bağırsakta yaşayan Trichostrongylus colubriformis ve abomasumda yaşayan Haemoncus contortus adlı nematodların gerek erişkin parazit sayısında gerekse dışkıyla çıkan yumurta sayısında düşüş görülmesi parazitin konak içindeki habitatlarında maruz kaldığı şartlardan hangisidir?


Yaşam ortamının değiştiğine dair sinyallerin algılanması ve kendi gelişmesinin devam etmesi için gerekli uyarıcıların iletilmesi

Konakta, ilgili parazit türüne spesifik uygun habitatların seçilmesi

Parazit metabolizmasının konaktaki şartlara uyumlu hale gelmesi

Habitata uyum sağlama

Aynı konakta farklı habitatlarda yaşayan iki farklı parazitin dolaylı etkileşimi


Yanıt Açıklaması:

Aynı konakta farklı habitatlarda yaşayan iki farklı parazitin dolaylı etkileşimi humoral olana örnek gösterilebilir. Burun boşluğunda yaşayan Oestrus ovis ile enfekte koyunlarda, ince bağırsakta yaşayan Trichostrongylus colubriformis ve abomasumda yaşayan Haemoncus contortus adlı nematodların gerek erişkin parazit sayısında gerekse dışkıyla çıkan yumurta sayısında düşüş görülür. Tamamen iki farklı vücut kısmında yerleşim gösteren bu parazitlerden biri böylece diğerinin mevcudiyetini humoral yollarla sınırlamış olmaktadır. Doğru cevap E şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum