Temel Veteriner Parazitoloji Deneme Sınavı Sorusu #881079

Süveyş kanalının 1954 yılında açılmasını takiben Hint-Batı Pasifik Yengeci olarak bilinen Charybdis longicollis türü yengeç, daha önce bulunmadığı Akdeniz’e geçiş yapmıştır. Ancak bu yengece spesifik olan Heterosaccus dollfusi adlı parazit ise ancak 1990’lı yıllarda Akdeniz’de saptanmıştır.

Yukarıda verilen parazitlerin yeni habitatlara geçişi aşağıdakilerden hangisine örnektir?


Yeni habitatlara sadece konaklar gider, bunların paraziti gitmez.

Yeni habitatlara konaklarla beraber bunların paraziti de gider

Yeni habitatlara konaklarla beraber bunların paraziti de gider ve yeni habitatta başka konak türlerini de enfekte ederler

Neozoa konaklar, yayılış gösterdikleri yeni habitatlardaki mevcut parazitlerle enfekte olurlar. 

Parazitler enfekte ettikleri konakları olmadan yeni habitatlara giderler. 


Yanıt Açıklaması:

Doğal bariyerlerin yukarıda bahsedilen değişik sebeplerle ortadan kaldırılmasıyla birçok konak ve parazit türü yeni alanlara geçiş yapabilir. Bu tip yeni yaşam alanlarına geçiş yapan yabancı organizmalara Neozoa denmektedir. Bu durumu, parazitler ve enfekte ettikleri konaklar açısından değerlendirdiğimizde bu geçişlerin birkaç şekilde olduğunu görmekteyiz.  Süveyş kanalının 1954 yılında açılmasını takiben Hint-Batı Pasifik Yengeci olarak bilinen Charybdis longicollis türü yengeç, daha önce bulunmadığı Akdeniz’e geçiş yapmıştır. Ancak bu yengece spesifik olan Heterosaccus dollfusi adlı parazit ise ancak 1990’lı yıllarda Akdeniz’de saptanması, yeni habitatlara sadece konakların gittiği, bunların parazitinin gitmediği geçiş türüne örnektir. Doğru cevap A şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum