Temel Veteriner Patoloji Deneme Sınavı Sorusu #1090416

I. Makrofajlar; bazı kronik yangısal reaksiyonlardaki, çok çekirdekli dev hücrelerinin de kaynağıdırlar. II. Kronik yangısal reaksiyonlarda makrofajlar yan yana gelerek, epitel dokudaki epitel hücre dizilişine benzerliğinden ötürü, epiteloid histiositleri oluşturlar. III. Makrofajlar, fagositoz ve mikrop öldürme gibi nötrofilin gösterdiği temel fonksiyonlara sahiptir. IV. Makrofajlar nötrofil lökositlerden çok daha az işleve sahiptirler. V. Makrofajlar sitokinler, kemokinler, komplement parçacıkları, proteinazlar gibi proteinleri; oksijen radikallerini, nitrik oksidi, prostaglandin ve lökotrienleri sentezler.Makrofajlar ile ilgili yukarıdaki bilgilerden hangileri söylenebilir?


I, III, IV ve V

II, III, IV ve V

I, II, IV ve V

I, II, III ve V

I, II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Makrofajlar; bazı kronik yangısal reaksiyonlardaki, çok çekirdekli dev hücrelerinin de kaynağıdırlar. Sindirilmeye inatçılık gösteren yabancı cisimler veya mikobakteri gibi etkenler bu dev hücrelerinin oluşumu için uyarıcıdırlar. Yabancı cisim reaksiyonlarında oluşanlara “yabancı cisim dev hücresi”, mikobakterilere karşı gelişen reaksiyonlardakine ise “Langhans tipi dev hücresi” adı verilir.  Yine bu tip kronik yangısal reaksiyonlarda makrofajlar yan yana gelerek, epitel dokudaki epitel hücre dizilişine benzerliğinden ötürü, epiteloid histiositleri oluşturlar.

Fagositoz ve mikrop öldürme gibi nötrofilin gösterdiği temel fonksiyonlara sahip olan makrofajlar, nötrofil lökositlerden çok daha fazla işleve sahiptirler. Makrofajlar sitokinler, kemokinler, komplement parçacıkları, proteinazlar gibi proteinleri; oksijen radikallerini, nitrik oksidi, prostaglandin ve lökotrienleri sentezler.

Yorumlar
  • 0 Yorum