Temel Veteriner Patoloji Deneme Sınavı Sorusu #1115245

Tümörlerin tanı yöntemleri ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


Histopatolojik incelemede hasta henüz operasyonda anestezi altında iken tanı konulması sağlanabilir.

Histopatolojik incelemede hücre ve dokulardaki antijenleri göstermek amacıyla işaretlenmiş özellikli antikorlar kullanılır.

Sitopatolojik tanı yöntemi özellikle farklılaşmamış tümörlerin tanısında ve sınıflandırılmasında kullanılır.

İmmunohistokimyasal yöntemde ince iğne aspirasyon tekniği ile kolayca ulaşılabilen tümöral kitlelerden elde edilen hücreler veya sıvı bir enjektör yardımıyla alınarak lam üzerine yayılır, sonra boyanarak mikroskopta incelenir.

Sitopatolojik tanı yöntemi tümör tipinin kesin tanısı için kullanılır.


Yanıt Açıklaması:

Sitopatolojik tanı yöntemiyle tümör hücrelerinin olup olmadığı araştırılmaktadır. Bu değerlendirmede ince iğne aspirasyon tekniği ile kolayca ulaşılabilen tümöral kitlelerden elde edilen hücreler veya sıvı bir enjektör yardımıyla alınarak lam üzerine yayılır, sonra boyanarak mikroskopta incelenir. Bu incelemenin esas amacı tümör tipinin kesin tanısı değil, olayın tümöral olup olmadığının belirlenmesidir. Histopatolojik inceleme kesin tanı için her zaman en güvenilir yöntemdir. Ayrıca dondurma mikrotomunda, tümör kitlesinden daha hızlı ve çabuk alınabilen kesitler, hasta henüz operasyonda anestezi altında iken tanı konulması sağlayabilir. İmmunohistokimyasal yöntem ise, hücre ve dokulardaki antijenleri göstermek amacıyla işaretlenmiş özellikli antikorlar kullanılarak ve renkli bir sonuç veren bir takım kimyasal reaksiyonlara dayanmaktadır. Bu yöntem, özellikle farklılaşmamış tümörlerin tanısında ve sınıflandırılmasında, hücre tiplerini tanımlayan belirleyicileri kullanarak metastazların köken aldığı dokunun belirlenmesinde, tümörün sağaltımında önemli moleküllerin belirlenmesinde önemi vardır. Doğru cevap A'dır.

Yorumlar
  • 0 Yorum