Temel Veteriner Patoloji Deneme Sınavı Sorusu #1090476

"Çoğunluğunu makrofaj veya lenfositler ve plazma hücrelerinin oluşturduğu bir eksudat tipidir. Nötrofil lökositlerin hakim olduğu eksudattan ayırım için kullanılır. Viral hastalıklar sırasında görülür"

Yukarıda açıklaması verilen terim hangisidir?


Nekroze Edici Yangı

Nonsuppuratif Eksudat

Granülomatoz Eksudat

Kataral Eksudat

Hemorajik Eksudat


Yanıt Açıklaması:

Nekroze Edici Yangı: Nekroz ile karakterize yangıdır; bu yangıda da damarsal ve lökositlerin katıldığı hücresel reaksiyon vardır. Trahea, bağırsak, burun boşluğu gibi yüzeylerde şekillendiği zaman yüzeysel epitel hücre (erozyon) ve mukozada derin doku kayıplarına (ülser) neden olabilir.

Nonsuppuratif Eksudat: Çoğunluğunu makrofaj veya lenfositler ve plazma hücrelerinin oluşturduğu bir eksudat tipidir. Nötrofil lökositlerin hakim olduğu eksudattan ayırım için kullanılır. Viral hastalıklar sırasında görülür.

Granülomatoz Eksudat: Granülomatöz yang› daima kroniktir. Bütün yangı hücrelerini kapsayabilirse de lenfositler, plazma hücreleri ve makrofajlar çoğunluktadır. Makrofajlar, epiteloid histiyositler, dev hücreleri ve iyileşmeye katkı yapan bağ doku şekillenmesinin bulunduğu eksudat granülomatöz olarak isimlenir. Neden olucu etken, yabancı madde ya da antijen kaldığı sürece reaksiyon devam eder. Granülomatöz reaksiyon dokuda genellikle bir yumru oluşumuna yol açtığından granuloma olarak da isimlenir.

Hemorajik Eksudat: Eksudatın içinde fazla miktarda kanama olduğu zaman bu terim kullanılır. Ekseriya akciğer ve bağırsak gibi damarlaşmanın fazlaca olduğu organlarda görülür. Şiiddetli ve çok kısa sürede (perakut olarak) geliflen lezyonlara işaret eder.

Kataral Eksudat: Eksudat içinde fazla miktarda mukus vardır; ek olarak nötrofiller, doku kalıntıları, fibrin yumakları ve az say›da eritrosite de rastlanabilir. Akut ve kronik lezyon olarak görülür.

Yorumlar
  • 0 Yorum