Temel Veteriner Patoloji Deneme Sınavı Sorusu #1185466

İyileşme ve onarım için aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


Rejenerasyon kaybedilen dokunun yerine aynı tip dokunun gelmesidir.

Onarım daha genel bir terimdir ve hem rejenerasyon hem de bağ doku ile kaybedilen bir dokunun yerinin doldurulmasını açıklar.

Gelişimin alt basamaklarında olan canlılarda iyileşme daha çok doku rejenerasyonu halinde olmaktadır.

İnsan ve hayvanlarda organ rejenerasyonu gözlenir.

Herhangi bir dokudaki iyileşme ve onarım sürecinin sonucu dokuyu oluşturan hücrelerin yapısına, zedelenme sürecine ve sürecin doku bütünlüğünü ne kadar etkilediğine bağlıdır.


Yanıt Açıklaması:

Rejenerasyon: Kaybedilen dokunun yerine aynı tip dokunun gelmesidir. Onarım: Daha genel bir terimdir ve hem rejenerasyon hem de bağ doku ile kaybedilen bir dokunun yerinin doldurulmasını açıklar. ‹yileşme: Tam bir tanım olmamakla birlikte, doku bütünlüğünün devam ettirilmesi eski haline döndürülmesi için gereken bütün yolları -kaybın bağ dokusu ile doldurulması ve rejenerasyon dahilbünyesinde taşır. Yangısal bir yanıtta istenen ve hedeşenen sonuç, zedelenmiş dokunun iyileşmesi ve onarımıdır. Zedelenmeyi izleyen iyileşme bütün hayvan âleminde ve bitkilerde görülen bir süreç ve işlemdir. Gelişimin alt basamaklarında olan canlılarda iyileşme daha çok doku rejenerasyonu halinde olmaktadır. Örneğin solucanlarda ve denizyıldızlarında kopmuş gövde veya kollar tekrar yeniden şekillenmektedir. ‹nsan ve hayvanlarda ise organ rejenerasyonu yoktur. Memelilerde, rejenerasyon görülürse de, genelde zedelenmiş hücre ve dokular daha az özelleşmiş bağ doku ile doldurulurlar ve bu nedenledir ki çok hafif zedelenmeler bile çoğu zaman nedbe dokusu oluşumu ile sonuçlanır. Tam gelişmemiş bağışıklık sistemine sahip olan memeli fötuslarında nedbe dokusu olmaksızın iyileşmenin görülmesi, rejenerasyon ile fibrotik iyileşme arasındaki dönüşümde immun sistemin rol oynadığını düşündürmektedir. Herhangi bir dokudaki iyileşme ve onarım sürecinin sonucu dokuyu oluşturan hücrelerin yapısına, zedelenme sürecine ve sürecin doku bütünlüğünü ne kadar etkilediğine bağlıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum