Temel Veteriner Patoloji Deneme Sınavı Sorusu #595356

Aşağıdakilerden hangisinde birincil iyileşme aşamaları doğru olarak sıralanmıştır?


Yeni kan damarlarının oluşması, yeni oluşan kan damarlarının lezyon içine doğru büyümesi, kalıntıların makrofajlar tarafından fagosite edilmesi, ekstrasellüler matriksin (ESM) sentezlenmesi, kollagen ipliklerinin bölgeyi kaplaması.

Kalıntıların makrofajlar tarafından fagosite edilmesi, yeni kan damarlarının oluşması, yeni oluşan kan damarlarının lezyon içine doğru büyümesi, ekstrasellüler matriksin (ESM) sentezlenmesi, kollagen ipliklerinin bölgeyi kaplaması.

Yeni kan damarlarının oluşması, yeni oluşan kan damarlarının lezyon içine doğru büyümesi, kalıntıların makrofajlar tarafından fagosite edilmesi, kollagen ipliklerinin bölgeyi kaplaması, ekstrasellüler matriksin (ESM) sentezlenmesi.

Kalıntıların makrofajlar tarafından fagosite edilmesi, ekstrasellüler matriksin (ESM) sentezlenmesi, kollagen ipliklerinin bölgeyi kaplaması, yeni kan damarlarının oluşması, yeni oluşan kan damarlarının lezyon içine doğru büyümesi.

Kalıntıların makrofajlar tarafından fagosite edilmesi, kollagen ipliklerinin bölgeyi kaplaması, ekstrasellüler matriksin (ESM) sentezlenmesi, yeni kan damarlarının oluşması, yeni oluşan kan damarlarının lezyon içine doğru büyümesi.


Yanıt Açıklaması:

Birincil iyileşme sürecinde; kanama, plazma proteinleri ile yaradaki hücre kalıntıları makrofajlar tarafından fagosite edilir ve temizlenir, yeni kan damarları tomurcuklanır, oluşur ve lezyon içine doğru büyür. Yara kenarlarının karşı karşıya gelen yüzlerindeki boşluğu doldurmak için de ESM sentezlenir. Haftalar alabilen bir süreçte, dermisteki bu sıkı bağlantı, sürekli bir olgunlaşma gelişimi gösteren kollajen iplikleriyle kaplanır. Bu şekilde de yara iyileşmesini takiben, deri normale yakın bir şekilde gerilime dayanma gücünü kazanır. Eş zamanlı olarak, çok katlı yassı epitelin bazal hücreleri hiperplazi göstererek boşluğu 3-5 günde kapatır.

Yorumlar
  • 0 Yorum