Temel Veteriner Patoloji Deneme Sınavı Sorusu #1186279

Yara iyileşmesi ile ilgili olarak aşağıda verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?


Hemostazis; bir pıhtılaşma problemi olmadıkça, zedelenmeyi hemen izleyerek şekillenir.

Yeniden şekillenme evresi genç bağ dokusu ile granulasyon dokusunun yeniden şekillendirilmesi ve bu genç bağ dokusunun hücre dışı kollajen oluşumu ile olgun bağ dokusu haline dönüştürülmesini kapsar

Yeniden şekillenme evresi zedelenmeyi takiben 2-3 saat içinde başlar.

Yangısal evrede nötrofiller ve makrofajlar, doku zedelenmesi sonucunda geride kalan hücre ve doku kalıntılarını parçalayıcı enzimleri ile yıkımlar ve uzaklaştırırlar.

Zedelenmenin başlangıç aşamasında zedelenmeye karşı damarlarda gelişen kasılma (kontraksiyon) ile sağlanır.


Yanıt Açıklaması:

Hemostazis; bir pıhtılaşma problemi olmadıkça, zedelenmeyi hemen izleyerek şekillenir. Zedelenmenin başlangıç aşamasında zedelenmeye karşı damarlarda gelişen kasılma (kontraksiyon) ile sağlanır. Ancak bu geçici bir durumdur ve kesilmiş olan damarların gevşemesi, trombositler müdahale etmezler ise, ek bir kanamaya yol açar. Damarsal zedelenmenin 24 saat sonrasında, yara iyileşmesinin yangısal evresi (akut yangı) başlar ve süreç enfeksiyon, travma veya diğer zarar verici nedenler ile bozulmadıkça, 96 saat içinde tamamlanır. Bu evrede nötrofiller ve makrofajlar, doku zedelenmesi sonucunda geride kalan hücre ve doku kalıntılarını parçalayıcı enzimleri ile yıkımlar ve uzaklaştırırlar (yaranın debridementi-tımarı-temizlenmesi). Bu arada, makrofajlar yara bölgesini, granulasyon dokusu oluşumuna hazırlamak için çeşitli kemotaktik ve büyüme faktörlerini-aracılarını salgılarlar. Proliferasyon-çoğalma fazı; zedelenmeden yaklaşık 4 gün sonra başlar ve yaranın büyüklüğüne göre, 3-4 hafta veya daha uzun sürer. Bu evre, zedelenmiş dokuya normal yapısal ve işlevsel halini tekrar kazandırmak üzere, yeni endotel hücrelerinin (angiogenezis) ve epitel hücrelerinin (epitelizasyon) ve bağ doku stromasının (fibroplazi/dezmoplazi) oluşturulması ile karakterize edilir. Yeniden modelleme-şekillendirme (olgunlaşma-maturasyon ve kasılma-kontraksiyon); fazı zedelenmeyi izleyen yaklaşık 3-4 hafta sonra, ancak iyileşmenin yangısal ve çoğalma fazının başarı ile tamamlanmasını sonra başlar. Bu evre genç bağ dokusu ile granulasyon dokusunun yeniden şekillendirilmesi ve bu genç bağ dokusunun hücre dışı kollajen oluşumu ile olgun bağ dokusu haline dönüştürülmesini kapsar. Yeniden modelleme 2 yıl veya daha uzun bir süre devam edebilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum