Temel Yem Bilgisi ve Hayvan Besleme Deneme Sınavı Sorusu #1152569

Seçeneklerden hangisi kuru otta bir kalite göstergesidir? 


Dokununca yumuşaklık hissi vermesi

İçinde bol miktarda yabancı madde bulunması

Bitkinin olgun döneminde kurutulmuş olması

İçinde yer yer fermentasyon olması

İçeriğinde belli bir oranda nem içermesi


Yanıt Açıklaması:

Çok iyi kaliteli kuru ot çeşitleri hayvanlar tarafından istekle tüketilir ve kolay
sindirilir. Bu özelliği taşıyan otlar hayvanlarda enerji ve besin maddeleri ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılar. Başka bir ifade ile hayvanlara verilecek konsantre yem miktarının azaltılmasında etkili olurlar.
Kuru otların besin değeri doğal hallerine göre genelde daha düşüktür. Bu kalitenin tarlada biçim sırasında başladığının bir göstergesidir. Kalite belirlenmesinde elde edilen otun bitki türü önem taşımakla birlikte, bir madde içeriğinin kimyasal yöntemlerle belirlenmesi de dikkate alınması gereken bir noktadır. Kuşkusuz bir otun değerliliğinin belirlenmesinde onun ham selüloz miktarı önem taşımaktadır. Bitkinin kaliteli kısmını oluşturan yaprağın sap ve gövdeye oranının fazla olması, otun kaliteli olduğunun bir göstergesidir. Elde edilen otun kendine has parlak yeşil renge sahip olması, fiziksel yöntemlerle kalitenin belirlenmesinde rol oynayan en önemli kriterlerdendir. İyi kaliteli kuru ot hoş bir kokuya sahip olmalıdır.
Yumuşak ve esnek özelliğe sahip olmak kuru ot çeşitlerinin erken biçildiğinin, diğer bir deyişle besin maddeleri yoğunluğunun yüksek olduğunun bir göstergesidir.
İyi kaliteli ot içinde yabancı madde çok az miktarlarda bulunmalıdır. Kaliteli
otlarda yabancı ot, zehirli maddeler ve toprak benzeri maddelerin çok az miktarlarda bulunması gerekir.
Kaliteli kuru ot, vejetasyonun en uygun olduğu dönemde biçilen bitkinin, uygun şekilde kurutulması ile elde edilir. Kuru otun yem değeri kaliteye göre değişir.
Hayvan tarafından tüketilen otun ne kadarının et, süt, yapağı, döl verimi ve işe
dönüşeceği kaliteye bağlıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum