Temel Zootekni Deneme Sınavı Sorusu #1290670

Yapağı ile ilgili verilen ifadelrden hangisi yanlıştır?


Koyunlardan kırkımla elde edilen elyafa yapağı denir.

Yerli koyunlardan elde edilen kaba ve karışık yapağılar dokuma sanayine elverişlidir.

Merinos, merinos me­lezleri ve yapağıca ünlü yabancı koyun ırklarından elde edilen bir örnek, ince ve kaliteli yapağılardır.

Yapağı derideki tüp şeklindeki kıl folikülü çöküntülerinden meydana gelir.

Yapağı protein yapılıdır.


Yanıt Açıklaması:

Koyunlardan kırkımla elde edilen elyafa yapağı denir. Yapağı tekstil sanayinde kumaş ya­pımından halı yapımına kadar insanın çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için elde edilen ana ürünlerdir. Yapağı, dokuma sanayi bakımından iki kısma ayrılır. Birincisi yerli koyun­lardan elde ettiğimiz kaba ve karışık yapağılardır ki dokuma sanayine elverişli değildir. Ancak halı, kilim ve battaniye imalatında kullanılabilir. İkincisi merinos, merinos me­lezleri ve yapağıca ünlü yabancı koyun ırklarından elde edilen bir örnek, ince ve kaliteli yapağılardır.

Yapağı derideki tüp şeklindeki kıl folikülü çöküntülerinden meydana gelir. Kılı mey­dana getiren papilla bu çöküntülerin tabanında yer alır. Bir yapağıda, elyafın oluşmaya başlamasıyla deri yüzeyine çıkması 3-8 hafta içinde olur.

Yapağı protein yapılıdır. Tırnak ve boynuz gibi keratin tabiatındadır. Deriden ilk çıkan yapağıların ucu sivridir. Bu nedenle yün ile yapağı ayrımı; ucu sivri olan ve kuzudan ilk kırkılan gömleğin adı yün, diğer her dönemde kırkılana ise yapağı şeklinde yapılır. Eğer elyafın ucu küt ise kırkılan ürün yapağıdır. Yılda iki kırkım yapılan bölgelerde halk ara­sında ilk kırkılan ürüne yün ikinci kırkılan ürüne ise yapağı şeklinde bir tanımlama söz konusu ise de hayvanların daha önce kırkıldığı durumlarda elyafın ucu küt olması nede­niyle yapağı olarak tanımlanması daha doğru olacaktır

Yorumlar
  • 0 Yorum