Termal ve Spa Hizmetleri Deneme Sınavı Sorusu #901728

Aşağıdakilerden hangisi termal kaynakların oluşumunu sağlayan sistem içerisinde yer alan elemanlardan biri değildir?


Isı kaynağı

Boşaltım alanı

Isının taşınması

Rezervuar yapısı

Toprak ve kayaç yapısı


Yanıt Açıklaması:

Sistem içerisinde yer alan elemanlar ve özellikleri şöyledir:

Isı Kaynağı (Isı Akışı): Sistemin ana unsuru olan ısı kaynağı radyoaktif bozulmadan kaynaklanabileceği gibi volkanik hareketler ya da kırılma sonucu magmadaki sıcaklıktan da kaynaklanabilmektedir.

Beslenme Alanı: Suyun beslenme alanı, yerin katmanlarına göre şekillenmektedir. Termal suların açığa çıktığı fay hattının üzerinde geçirimli bir toprak yapısı olması, sistemin beslenmesini sağlamaktadır. Diğer taraftan bir fay kırığından süzülen su, ısınan suyun basıncından ve rakımdan dolayı farklı bir alanda yine fay hatları yardımıyla boşalım göstermektedir.

Isının Taşınması: Yeraltında hapsolan ısı kaynağı, kar sularının erimesi veya yağmur sularıyla beraber göl ve akarsu yataklarından, deniz tabanından sızan sularla sıcaklığını yeryüzüne taşımaktadır.

Rezervuar Yapısı: Yeryüzü hiç durmadan bir hareket ederken yeryüzündeki kara parçaları levha denilen büyük kaya bloklarının üzerine oturmuştur. Levhaların hareket etmesi sonucu, katı blok içerisinde kıvrılmalar, kırılmalar oluşmakta ve bu alanlarda boşluklar meydana gelmektedir. Bu boşluklar akışkanlarla, meteorik veya fosil sularla dolmaktadır. Bu sulara rezervuar denilmektedir. Rezervuarın yapısı ve büyüklüğü, termal suyun tutulmasını ve debisini etkilemektedir. Rezervuarın aynı zamanda magma ile olan temas yüzeyi de suyun sıcaklığını ve basıncını da etkilemekte; basınç değişimi de jeotermal su elde edimini etkilemektedir. Bu alanları besleyen su miktarı ve suyun çıkışı arasında bir denge kurularak jeotermal kaynağın sürdürülebilirliği sağlanmalıdır.

Toprak ve Kayaç Yapısı: Yüzey sularının yeraltına geçebilmesi için, öncelikle topraktan süzülmesi gerekmektedir. Üst toprak yapısından geçen meteorik sular, toprağın altındaki kayaçlardan da süzülerek rezervuara toplanmaktadır. Bu süzülmeler sırasında gerek topraktan gerekse kayaçlardan bünyesine organik ve inorganik maddeleri toplamaktadır. Rezervuarda ısınan akışkan, içerisindeki ağır metalleri bırakarak yukarıya doğru hareket etmektedir. Rezervuarın içerisindeki sıcaklığa bağlı olarak akışkan buhar veya sıvı hâlde yeryüzüne çıkmaktadır. Yeryüzüne çıkarken buralardaki toprak ve kayaçlarla ve soğuk yüzey sularıyla etkileşime girerek yeni minarelerin oluşması gerçekleşmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum