Tıbbi Ve Psikiyatrik Sosyal Hizmet Deneme Sınavı Sorusu #1357561

Uygulamada hasta haklarındaki düzenlemeler ile ilişkili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


Hasta Hakları İl Koordinatörlüğü, İl Sağlık Müdürlüklerinde, hasta hakları uygulamalarının il genelinde koordine edilmesi, denetlenmesi ve hasta hakları kurullarının çalıştırılması görevlerini yürütmektedir.

İnternet tabanlı hasta başvuru bildirim sistemi (HBBS) üzerinden şikâyetlerin sonuçlandırılması düzenlemekte ve takip etmektedir.

Hasta hakları kurulları, sadece hasta başvurularına göre ihlal olup olmadığına bakmaktadır.

Hasta hakları uygulamalarının temel amacı, gelen hastaların sorunlarını yerinde çözmektir.

Hasta iletişim (hakları) birim sorumlusuna verilen görevler arasında hastalarla görüşme yapma, sorunları yerinde çözme, çözülemeyen sorunları sisteme kaydetme, ilgilere ve hastalara sonuçlar hakkında bilgi verme gibi sistematik görevler verilmektedir.


Yanıt Açıklaması:

2005 yılında Sağlık Bakanlığı’na bağlı tüm sağlık kurum ve kuruluşları kapsayan “Hasta Hakları Uygulama Yönergesi” 26/04/2005 tarih ve 3077 sayılı yürürlüğe girmiştir. Birinci yönergeyi yürürlükten kaldıran bu yönergede önemli bazı değişiklikler olmuş; “Hasta Hakları Kurulu”na daha fazla sivil üyenin katılımı sağlanmıştır. Yönergenin getirdiği bir başka değişiklik ise Sağlık Müdürlüğü bünyesinde ildeki hasta hakları uygulamasının yürütülmesi ve denetlenmesi için “Hasta Hakları İl Koordinatörlüğü”nün kurulmasını getirmesidir. 2005 Mayıs ayında İl Sağlık Müdürleri ile Hasta Hakları İl Koordinatörleri, Sağlık Bakanlığı’nca hasta hakları uygulamaları ile ilgili eğitime alınmışlar; akabinde ise il koordinatörleri resmen göreve başlamışlardır. İl Koordinatörlerinin sorumluluğunda hasta hakları uygulamalarının tüm ile yaygınlaştırılması için çalışmalar başlamış, hastanelerde belirlenen hasta hakları kurul başkanları ve hasta hakları birim sorumluları eğitime alınmıştır. Hasta hakları çalışmalarının uygulamaya dönük ayrıntıları, Hasta Hakları Uygulamaları (Sağlık Bakanlığı, 2014/32) genelgesinde belirlenmiştir. İlgili genelgede Hasta Hakları İl Koordinatörlüğü, İl Sağlık Müdürlüklerinde, hasta hakları uygulamalarının il genelinde koordine edilmesi, denetlenmesi ve hasta hakları kurullarının çalıştırılması görevlerini yürütmektedir. İnternet tabanlı hasta başvuru bildirim sistemi (HBBS) üzerinden şikâyetlerin sonuçlandırılması düzenlemekte ve takip etmektedir. İl koordinatörü olarak görevlendirmek için sayılan mesleklerden biri de tıpkı hasta hakları birim sorumlusunda olduğu gibi “Sosyal Hizmet Uzmanı” olmaktır. Hasta hakları çalışmalarının uygulamaya dönük ayrıntıları, Hasta Hakları Uygulamaları (Sağlık Bakanlığı, 2014/32) genelgesinde belirlenmiştir. İlgili genelgede Hasta Hakları İl Koordinatörlüğü, İl Sağlık Müdürlüklerinde, hasta hakları uygulamalarının il genelinde koordine edilmesi, denetlenmesi ve hasta hakları kurullarının çalıştırılması görevlerini yürütmektedir. İnternet tabanlı hasta başvuru bildirim sistemi (HBBS) üzerinden şikâyetlerin sonuçlandırılması düzenlemekte ve takip etmektedir. İl koordinatörü olarak görevlendirmek için sayılan mesleklerden biri de tıpkı hasta hakları birim sorumlusunda olduğu gibi “Sosyal Hizmet Uzmanı” olmaktır. Hasta hakları kurulları, sadece hasta başvurularına göre ihlal olup olmadığına bakmamakta aynı zamanda sağlık kuruluşları ile ilgili düzeltici işlem kararları da almaktadırlar.  aynı zamanda sağlık kuruluşları ile ilgili düzeltici işlem kararları da almaktadırlar. Hasta hakları uygulamalarının temel amacı, aslında gelen hastaların sorunlarını yerinde çözmektir. Eğer yerinde çözüm gerçekleştirilemiyorsa veya kişi şikâyette kararlı ise birim sorumlusu başvuruyu almak zorundadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum