Tıbbi Ve Psikiyatrik Sosyal Hizmet Deneme Sınavı Sorusu #1150657

Aşağıdakilerden  hangisi yoksullukla ilişkili sosyal şartla­rın bireylerin sağlığı üzerindeki etkilerinden biri değildir ?


  İşsizlik, yoksulluk gibi şartlara bağlı olarak ortaya çıkacak sosyal dışlanma yaşarlar

  

Bireyin verimli ve geliştirici sosyal ortamlara ulaşamaması gibi sebeplerle sağlıklı bir ben­lik algısı oluşturmazlar.

  

Sağlıklı şekilde sosyalleşme şansı sunan spor tesisleri, kültürel faaliyetler gibi im­kanları kolaylıkla kullandıklarından dolayı kültürel açıdan gelişme gösterirler.

  Kaygı, sinir, depresyon, zararlı alışkanlıklara yönelmeve ya­şadığı topluma karşı olumsuz hisler beslemektedirler.

 Yoksulluk içindeki bir bireyin, çocuklarıyla sağlıklı ilişkiler geliştirme ve doğru ebeveynlik yapma şansı da zayıflayacaktır.


Yanıt Açıklaması:

Yoksullukla ilişkili sosyal şartla­rın sağlık üzerindeki etkilerine örnek olarak;

• İşsizlik, yoksulluk gibi şartlara bağlı olarak ortaya çıkacak sosyal dışlanma,

• Sağlıklı şekilde sosyalleşme şansı sunan spor tesisleri, kültürel faaliyetler gibi im­kanları kullanamama sebebiyle kültürel açıdan gelişme ve kendini gerçekleştirme, manevi ve ruhsal yönden gelişme imkanla­rına ulaşamama,

• Bireyin verimli ve geliştirici sosyal ortamlara ulaşamaması gibi sebeplerle sağlıklı bir ben­lik algısı oluşturma, değer görme, değerli his­setme, kendini doğru ifade etme, hak arama, sosyal anlamda işe yarar ve topluma faydalı bir birey gibi hissetme şansı düşük olacaktır. Bütün bunlara bağlı olarak da kaygı, sinir, depresyon, zararlı alışkanlıklara yönelme, ya­şadığı topluma karşı olumsuz hisler, yaşamın getireceklerine karşı ümitsizlik gibi sorunla­rın ortaya çıkma riski artacaktır. Bu durumdaki bir bireyin, çocuklarıyla sağlıklı ilişkiler geliştirme ve doğru ebeveynlik yapma şansı da zayıflayacaktır.

Yorumlar
  • 0 Yorum