Tıbbi Ve Psikiyatrik Sosyal Hizmet Deneme Sınavı Sorusu #1357471

"Sosyal politika, psikoloji, felsefe ve sosyoloji gibi diğer disiplinlerden uyarlanan, sosyal hizmetin rolünü ve görevini inceleyen ve tanımlayan verilerden oluşur."

Yukarıda sosyal hizmet çalışmalarında uygulamalar için gerekli olan kaynaklardan hangisi açıklanmaktadır?


Olgusal bilgi

Pratik bilgi

Uygulama bilgisi

Teorik bilgi

Mesleki bilgi


Yanıt Açıklaması:

Sosyal hizmetin hukuki, politik ve örgütsel bağlamlarına ek olarak uygulamayı şekillendiren geniş bir bilgi tabanı bulunur. Sosyal hizmet çalışmalarında, uygulamalar için gerekli bilginin üç temel kaynağı bulunmaktadır. Bunlar: “teorik bilgi, olgusal bilgi ve uygulama bilgisidir.”

Teorik bilgi; sosyal politika, psikoloji, felsefe ve sosyoloji gibi diğer disiplinlerden uyarlanan, sosyal hizmetin rolünü ve görevini inceleyen ve tanımlayan verilerden oluşur. Bu teorik bilgiler, insan davranışlarını tanımlayarak, açıklayarak ve öngörerek sosyal hizmet uygulamalarının sosyal ilişkiler ve toplumsal yapılar çerçevesinde değerlendirme ve müdahalesine yardımcı olur. Sosyal hizmet uygulamalarını şekillendiren teoriler; gelişim teorileri, psikodinamikteoriler, davranışsal ve sosyal öğrenme teorileri, hümanistteori, sosyal yapılandırmacı teori, sistem teorileri ve eleştirelteoriler olarak sıralanabilir. Bu teorilerin kullanımı, anlaşılması ve uygulanması, ileride sosyal hizmet çalışanının müdahale ve yaklaşım metodunu belirlemesinde en önemli yönlendirici olacaktır.

Doğru cevap D'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum