Tıbbi Ve Psikiyatrik Sosyal Hizmet Deneme Sınavı Sorusu #1175896

Etik ve ahlak ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


 Ahlak, iyi ve doğru kavramlarının ne olduğunu araştırmaktadır. Etik ise kişinin sonradan benimsediği tutum ve davranışlara ilişkindir. 

Etik daha çok kurallara dayalı davranışlarile ilgiliyken ahla^k, duygusal belirlenime ilişkindir. Bu haliyle ahla^k, daha fazla din temelli iken etik, felsefeden köken alır.

Etik, ahlakın normlarına dayanır. insanların bireysel ve toplumsal düzeydeki ilişkile- rini değerler ve kurallar bağlamında değerlendiren ahlaki bir araçtır ve felsefenin bir bir alt disiplinidir.

Ahlak; toplumsal anlamdaki inanç ve davranışları yönlendirirken etik soyut ve ku- ramsal boyut ile ilgilidir. Ahla^k, bireylerin günlük yaşamı içerisinde nasıl yaşamaları gerektiğini saptayan kurallardır. Etik ise daha teorik düzeydeki ilkelerden oluşur ve eyleme ilişkin bireye bilgiler sunar. Etik bir eylemin ahla^ki olup olmadığını belirler.

Etik, insanı eyleme zorlamaz; ancak eylemyapma kararına ahlaki açıdan katkı yapar. Gerçek yaşamda bireyler ahlaki eylem ve dav- ranışları yapmaktan kaçınabilecekleri gibi ona aykırı tutum ve davranış da sergileyebilirler.


Yanıt Açıklaması:

Buraya kadar anlatılanlar ışığında etik ile ahla^k arasındaki farklılıklar aşağı- daki gibi özetlenebilir:

• Etik, ahlaki kavramları analiz ederek bireylemi iyi ya da yanlış yapan unsurların ne olduğu gibi konular üzerinde durmaktadır.

• Etik, iyi ve doğru kavramlarının ne oldu- ğunu araştırmaktadır. Ahlak ise kişinin son- radan benimsediği tutum ve davranışlara ilişkindir. Ahla^k, aynı zamanda bireylerin toplumsal benimsenişe uydukları değerler sistemini de ifade etmektedir.

• Etik daha çok kurallara dayalı davranışlarile ilgiliyken ahla^k, duygusal belirlenime ilişkindir. Bu haliyle ahla^k, daha fazla din temelli iken etik, felsefeden köken alır.

• Etik, ahlakın normlarına dayanır. insanla- rın bireysel ve toplumsal düzeydeki ilişkile- rini değerler ve kurallar bağlamında değer- lendiren ahlaki bir araçtır ve felsefenin bir bir alt disiplinidir.

• Ahlak; toplumsal anlamdaki inanç ve dav- ranışları yönlendirirken etik soyut ve ku- ramsal boyut ile ilgilidir. Ahla^k, bireylerin günlük yaşamı içerisinde nasıl yaşamaları gerektiğini saptayan kurallardır. Etik ise daha teorik düzeydeki ilkelerden oluşur ve eyleme ilişkin bireye bilgiler sunar. Etik bir eylemin ahla^ki olup olmadığını belirler.

• Etik, insanı eyleme zorlamaz; ancak eylemyapma kararına ahlaki açıdan katkı yapar. Gerçek yaşamda bireyler ahlaki eylem ve dav- ranışları yapmaktan kaçınabilecekleri gibi ona aykırı tutum ve davranış da sergileyebilirler.

• Ahlak bireysel ve somut sorgulamalar yapar.Diğer taraftan etik, ahlak ilkesini ve ahlakili- ği gösteren eylemleri ve davranışları sorgular.

Yorumlar
  • 0 Yorum