Tıbbi Ve Psikiyatrik Sosyal Hizmet Deneme Sınavı Sorusu #1357659

Aşağıdakilerden hangisi etik ve ahlak arasındaki farklılık doğru verilmiştir?


Etik bireysel ve somut sorgulamalar yapar. Diğer taraftan ahlak, etik ilkesini gösteren eylemleri ve davranışları sorgular.

Ahlak, insanı eyleme zorlamaz; ancak eylem yapma kararına etik açıdan katkı yapar.

Etik; toplumsal anlamdaki inanç ve dav­ranışları yönlendirirken ahlak soyut ve ku­ramsal boyut ile ilgilidir.

Etik, bireylerin günlük yaşamı içerisinde nasıl yaşamaları gerektiğini saptayan kurallardır. Ahlak ise daha teorik düzeydeki ilkelerden oluşur ve eyleme ilişkin bireye bilgiler sunar.

Etik, iyi ve doğru kavramlarının ne oldu­ğunu araştırmaktadır. Ahlak ise kişinin son­radan benimsediği tutum ve davranışlara ilişkindir. Ahlâk, aynı zamanda bireylerin toplumsal benimsenişe uydukları değerler sistemini de ifade etmektedir.


Yanıt Açıklaması:
  • Etik, ahlaki kavramları analiz ederek bir eylemi iyi ya da yanlış yapan unsurların ne olduğu gibi konular üzerinde durmaktadır.
  • Etik, iyi ve doğru kavramlarının ne oldu­ğunu araştırmaktadır. Ahlak ise kişinin son­radan benimsediği tutum ve davranışlara ilişkindir. Ahlâk, aynı zamanda bireylerin toplumsal benimsenişe uydukları değerler sistemini de ifade etmektedir.
  • Etik daha çok kurallara dayalı davranışlar ile ilgiliyken ahlâk, duygusal belirlenime ilişkindir. Bu haliyle ahlâk, daha fazla din temelli iken etik, felsefeden köken alır.
  • Etik, ahlakın normlarına dayanır. insanla­rın bireysel ve toplumsal düzeydeki ilişkile­rini değerler ve kurallar bağlamında değer­lendiren ahlaki bir araçtır ve felsefenin bir bir alt disiplinidir.
  • Ahlak; toplumsal anlamdaki inanç ve dav­ranışları yönlendirirken etik soyut ve ku­ramsal boyut ile ilgilidir. Ahlâk, bireylerin günlük yaşamı içerisinde nasıl yaşamaları gerektiğini saptayan kurallardır. Etik ise daha teorik düzeydeki ilkelerden oluşur ve eyleme ilişkin bireye bilgiler sunar. Etik bir eylemin ahlâki olup olmadığını belirler.
  • Etik, insanı eyleme zorlamaz; ancak eylem yapma kararına ahlaki açıdan katkı yapar. Gerçek yaşamda bireyler ahlaki eylem ve dav­ranışları yapmaktan kaçınabilecekleri gibi ona aykırı tutum ve davranış da sergileyebilirler.
  • Ahlak bireysel ve somut sorgulamalar yapar. Diğer taraftan etik, ahlak ilkesini ve ahlakiliği gösteren eylemleri ve davranışları sorgular.

Sonuç olarak etik, bir eylemin ahlâki olarak dayanaklarını ve onun amaçlarını inceleyen felse­fe dalıdır. Davranışın temellerinin yanı sıra ahlaki açıdan bir ölçüt olma işlevini de yerine getirir. Etik ahlâkın daha biçimselleşmiş kodlarıdır ve davranı­şın sınırları bu kodlarla çizilmiştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum