Ticaret Hukuku 1 Deneme Sınavı Sorusu #551255

  1. Ticareti terk eden ve bunu ticaret siciline tescil ve ilan ettiren gerçek kişi tacir ilan tarihinden itibaren bir (1) sene süreyle alacaklılar tarafından iflas yoluyla takip edilmeye devam eder .
  2. Kollektif ve komandit şirkette tacir sıfatı şirkete ait olup ortaklar tacir olmadığı için şirketin iflası ortakların iflasını gerektirmez.
  3. İyiniyet sahibi üçüncü kişilere karşı tacir olmanın sadece külfetlerine maruz kalan tacir gibi sorumlu olanlar tacir olmadıkları halde iflasa tabidirler.
  4. Donatma iştiraki uyarınca tacirler hakkındaki hükümlere tabi olduğu için iflasa tabi olacaktır. Ancak müşterek donatanlar iflas kararından etkilenmezler.
  5. Şirkete tebliğ edilen, depo kararına rağmen borç miktarı yatırılmadığı takdirde alacaklı, depo kararının ortaklara veya içlerinden bazılarına da tebliğini ve gereğini yerine getirmedikleri takdirde şirketle birlikte iflaslarına karar verilmesini mahkemeden talep edemez.

Aşağıdakilerden hangisi Tacir olmamalarına rağmen iflasa tabi olanlardır?


I-II-V

I-III-IV

I-II-III-IV

I-II-III-IV

II-III-IV-V


Yanıt Açıklaması:

İflas yoluyla alacağın takibi yöntemi kural olarak sadece tacirlere karşı uygulanabilse de, gerek TTK gerekse diğer kanunlar tacir olmadıkları halde bazı kimselere karşı iflas yoluyla takip imkânı öngörmektedir (İİK md. 43). Tacir olmamalarına rağmen ilk dört seçenek iflasa tabidir. Ayrıca Şirkete tebliğ edilen, depo kararına rağmen borç miktarı yatırılmadığı takdirde alacaklı, depo kararının ortaklara veya içlerinden bazılarına da tebliğini ve gereğini yerine getirmedikleri takdirde şirketle birlikte iflaslarına karar verilmesini mahkemeden talep edebilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum