Ticaret Hukuku 1 Deneme Sınavı Sorusu #620071

Dernekler ve vakıflar Ticaret hukukuna göre iktisadi faaliyette bulunamazlar, ticari işletme işletemezler ya da kazanç elde ederek paylaşma amacını taşıyamazlar. Ancak, derneklerin ve vakıfların amaçlarına ulaşabilmesi için ticari faaliyet destek sağlıyorsa bu durumda Ticaret hukuku buna izin verir, buna göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


Ticaret hukukuna göre ticari işletme işleten dernekler ve vakıflar tacir sayılırlar.

Ticaret hukukuna göre tacir olmanın hükümlerine ve sonuçlarına tabi tutulurlar.

Kamuya yönelik olmayan faaliyetleriyle kar değil ama fayda sağlamayı amaçlayan dernekler ve vakıflar geçici özelliğe sahip olduğu için tacir sıfatı kazanmazlar.

Kamuya yararlı dernekler ticaret hukukuna göre ticari işletme işletseler bile, tacir sayılmazlar.

Türk Kızılayı kamu yararlı dernek olduğu için ticari işletme işletmesine rağmen tacir değildir.


Yanıt Açıklaması:

Dernekler ve vakıflar iktisadi faaliyette bulunmak, ticari işletme işletmek yahut kazanç sağlayıp paylaşmak maksadıyla kurulmazlar (TMK md. 56; 2908 s. Dernekler K. md. 1). Ancak, amaçlarına ulaşmak için bir ticari işletme işletebilirler. Eğer ticari işletme işletirler ise, TTK bakımından tacir sayılırlar ve tacir olmanın hüküm ve sonuçlarına tabi Tacirin tanımında geçen “ticari işletmenin kısmen işletilmesi” adi ortaklığı ifade etmekte ve adi ortaklık yöneticisinin ortaklık işlerini kısmen kendi, kısmen diğer ortaklar adına ve hesabına gerçekleştirdiğini ifade etmektedir. Ticaret şirketleri tüzel kişilik kazandıkları anda tacir sıfatını da kazanırlar.

Yorumlar
  • 0 Yorum