Ticaret Hukuku 1 Deneme Sınavı Sorusu #1249720

Kolleftif şirketlerde ortakların sahip oldukları hak ve borçlara ilişkin olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


Ortağın zarardan hiç sorumlu tutulmaması kararlaştırılabilir.

Yönetici ortak birden fazla oy hakkına sahiptir.

Sözleşmede kararlaştırılmışsa ortak koyduğu sermayenin faizlerini talep edebilir.

Şirket sözleşmesinde kâr ve zararın paylaşılmasına ilişkin bir düzenleme yoksa ortaklar koydukları sermaye oranında kar ve zarardan pay alır.

Sermaye olarak sadece para konabilir.


Yanıt Açıklaması:

Yalnız karın tamamının bir veya birkaç ortağa verilmesi veya ortağın kardan hiç pay almayacağı yahut ortağın zarardan hiç sorumlu tutulmaması biçimindeki sözleşmeler geçerli değildir.

Kollektif şirkette her ortak bir oy hakkını haizdir. Buna aykırı sözleşme hükümleri geçersizdir.

Kararlaştırılmışsa koyduğu sermayenin faizlerini, şirket sözleşmesi gereğince hak ettiği ücreti; kanuna veya şirket sözleşmesine göre yılsonu bilançosu çıkarılmamışsa çıkarılmasını, bilançoda kâr payı saptanmamışsa saptanmasını ve alacaklarını istemek hakkına sahiptir (TTK m.228/1).

Şirket sözleşmesinde kâr ve zararın paylaşılmasına ilişkin bir düzenleme yoksa ortakların sermaye paylarına bakılmaksızın her ortak kar ve zarardan eşit oranda pay alır.

Ortaklar ekonomik değeri olan her şeyi sermaye olarak getirebilirler. Sermayenin türü bakımından bir sınırlama yoktur. Bir kişi ortaklığı olduğundan kişisel emek de sermaye olarak konabilir. Ortaklar aynı tür sermaye koymakla yükümlü değildirler. Bir ortak nakit, diğeri mal, bir diğeri ise emeğini sermaye olarak koyabilir. Sermaye değerlerinin eşit olması da şart değildir.

Yorumlar
  • 0 Yorum