Ticaret Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #998804

Memur (A), Tacir (T)'den olan alacağı için yalnızca (T)'nin defterlerine dayanmak istemektedir. Bu bilgiler ışığında aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?


Olayda ticari defterler sahibi lehine delil olarak kullanılmak istenmektedir. 

(A) tacir değildir, yine de (T)'nin defterlerine dayanabilir. 

(T), kendisine verilen süre içinde defterleri ibrazdan kaçınırsa, mahkemece ikinci bir süre verilir. 

(T) defterlerini zayi etmiş ve zayi belgesi almamışsa, (A) iddiasını ispat edememiş sayılır. 

İbraz edilen ve usulüne uygun tutulmuş bulunan defterlerde, ileri sürülen iddia hakkında hiçbir kayıt yoksa, (T) aleyhine karar verilir. 


Yanıt Açıklaması:

A şıkkı yanlıştır. Olayda defterler sahibi aleyhine delil olarak kullanılmak istenmektedir. B şıkkı doğrudur. Bir davada ispat yükü kendisine düşen tarafın, iddiasını ispatlamak üzere, diğer tarafın (tacirin) defterlerine dayanması mümkündür. Karşı tarafın (tacirin) defterlerine dayanan tarafın tacir olması zorunlu değildir. C şıkkı yanlıştır. Bir kişinin (örneğin A’nın) iddiasını, yalnızca karşı tarafın (tacir T’nin) defterleri ile ispatlamak istediğini açıklamasından sonra, mahkemenin tacire, defterlerini ibraz etmesi için süre tanıması gerekir. Bu süre içerisinde, T defterlerini ibrazdan kaçınırsa A iddiasını ispat etmiş sayılır ve mahkeme, davayı onun lehine karara bağlar (HMK m.222/5). D şıkkı yanlıştır.  Tacirin defter tutmamış olması veya tuttuğu defterlerin zayi edilmiş olmasına rağmen TTK m.82/7 uyarınca zayi belgesi almamış bulunması, ibrazdan kaçınmaya eş değer sonuç yaratır. E şıkkı yanlıştır. İbraz edilen ve usulüne uygun tutulmuş bulunan defterlerde, ileri sürülen iddia hakkında hiçbir kayıt yer almayabilir. Bu durumda A, kanıtını hasrettiği için başka deliller de gösteremeyeceğinden, iddiasını ispatlayamamış sayılır. Mahkeme A’nın aleyhine karar verir.

Yorumlar
  • 0 Yorum