Ticaret Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1164013

Tacir (A), tacir (B)’den evinde kullanmak üzere bir televizyon satın almıştır. Taraflar arasında bu satım sözleşmesinden dolayı anlaşmazlık çıkmıştır. Söz konusu anlaşmazlıkta ticari defterlerin delil olarak kullanılmasına ilişkin aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?


(B) tuttuğu tüm ticari defterlerin birbirini doğrulaması şartıyla bunları kendi lehine delil olarak kullanabilir.
(B), tüm ticari defterlerini kanuna uygun tutmuş elması şartıyla bunları kendi lehine delil olarak kullanabilir.
Söz konusu anlaşmazlıkta iki taraf da tacir olduğu için, (B) defterlerini kendi lehine delil olarak kullanabilir.
Söz konusu anlaşmazlığın kaynağı bir ticari iş olmadığı için (B) defterlerini kendi lehine delil olarak kullanamaz.
(B) defter tutma yükümlülüğünü gereği gibi yerine getirmemiş olsa bile ticari defterleri lehine delil olarak kullanabilir.

Yanıt Açıklaması: Ticari defterlerin sahibi lehine delil olarak kullanılması bazı koşullara bağlıdır. Bu koşullardan biri dava taraflarının her ikisini de tacir olması ve uyuşmazlığın her iki tarafın da defterlerine kaydetmesi gereken bir ticari işle ilgili olmasıdır. Bir kişinin kendi düzenlediği belgeleri lehine delil olarak kullanması hem mantığa hem usul hukuku ilkelerine aykırıdır. Bu aykırılığı ortadan kaldırmak, taraflar arasında silahların eşitliğini gerçekleştirmek amacıyla söz konusu koşullar kabul edilmiştir. Olayda tacir (A)'nın evinde kullanmak üzere televizyon satın alması bir ticari iş değildir. Bu nedenle (B) defterlerini kendi lehine delil olarak kullanamaz.
Yorumlar
  • 0 Yorum