Ticaret Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1165774

Ticari defter tutmak, bizzat tacirin kendisi için yararlı ve önemli olduğu gibi, devlet, tüzel kişi tacirin ortakları ve organları ile tacirin alacaklıları gibi üçüncü kişiler bakımından da önemlidir. Buna göre ticari defter tutmanın önemi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?


Tacir, tutacağı defterler aracılığıyla ile işletmesinin gerçek durumunu anlamak, işlerinin gelişimini izlemek ve geçmişle yapmış olduğu işlemleri saptamak imkanı bulur.
Defterler, vergi yükümlüsünün ve özellikle vergi matrahının tam ve doğru şekilde saptanabilmesine hizmet eder.
Alacağın varlığı ve miktarı yönünden defterler, sahibi (tacir) lehine ve aleyhine delil olamazlar.
Ticari defter ve belgelerin, kanunda öngörülen süre içerisinde ve gösterilen yöntemlerle saklanması gerekir. Bu sürede zayi olmaları halinde de, mahkemeye başvurularak, zayi belgesi alınması gerekmektedir.
Medeni usul hukuku ve ticaret hukuku açısından, defterler mahkemede delil olarak kullanılabilir. Vergi hukuku açısından, vergi yükümlüsü ve matrahının saptanabilmesinde defterler büyük önem taşır.

Yanıt Açıklaması: Ticari defter tutmak, bizzat tacirin kendisi için yararlı ve önemli olduğu gibi, devlet, tüzel kişi tacirin ortakları ve organları ile tacirin alacaklıları gibi üçüncü kişiler bakımından da önemlidir. Tacir, tutacağı defterler aracılığıyla ile işletmesinin gerçek durumunu anlamak, işlerinin gelişimini izlemek ve geçmişle yapmış olduğu işlemleri saptamak imkanı bulur. Defterler, vergi yükümlüsünün ve özellikle vergi matrahının tam ve doğru şekilde saptanabilmesine hizmet eder. Alacağın varlığı ve miktarı yönünden defterler, sahibi (tacir) lehine ve aleyhine delil olabilmektedirler. Ticari defter ve belgelerin, kanunda öngörülen süre içerisinde ve gösterilen yöntemlerle saklanması gerekir. Bu sürede zayi olmaları halinde de, mahkemeye başvurularak, zayi belgesi alınması gerekmektedir. Medeni usul hukuku ve ticaret hukuku açısından, defterler mahkemede delil olarak kullanılabilir. Vergi hukuku açısından, vergi yükümlüsü ve matrahının saptanabilmesinde defterler büyük önem taşır.
Yorumlar
  • 0 Yorum