Ticaret Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1165724

Tacir (B)’nin tacir (A)’ya olan 10.000 TL ticari borcunu zamanında ödememesi üzerine, (A) 2016 yılında bir alacak davası açmış ve kendi ticari defter kayıtlarına dayanmıştır. Mahkeme defter kayıtlarının incelenmesine karar vermiştir. Bunun üzerine (B) ticari defterlerinin 2012 yılında çıkan yangında yandığını ileri sürerek konuya ilişkin olarak itfaiye tarafından tutulan tutanağı mahkemeye ibraz etmiş fakat defterlerini ibraz etmemiştir. Mahkeme tarafından (A)’nın defterleri üzerinde yapılan inceleme sonucunda usulüne uygun olarak tutulmuş defterlerde (B)’nin 10.000 TL borçlu olduğu tespit edilmiştir.Olaya göre aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?


(A)’nın ticari defterlerinin kendi lehine delil olarak kullanılması mümkündür.
(B)’nin defterleri mücbir sebeple elinden çıktığı için (A)’nın ticari defterlerinin kendi lehine delil olarak kullanılması mümkün değildir.
(B)’nin defterleri mücbir sebeple elinden çıktığı için (A)’nın ticari defterleri kendi aleyhine delil olarak kullanılır.
(B) ticari defterlerini ibraz etmediği için iddiasını başka şekilde ispat edemez.
Ticari defterlerin delil olarak kullanılması için iki tarafın da defterlerini ibraz etmesi zorunludur.

Yanıt Açıklaması: Tacirler ticari defterlerini deftere son kaydın yapıldığı tarihten itibaren 10 yıl saklamakla yükümlüdürler. Bu süre içinde defterlerin yangın gibi Kanunda belirtilen nedenlerle elden çıkması halinde, tacir durumu öğrendiği tarihten itibaren 15 gün içinde zayi belgesi almak zorundadır. Süresi içinde zayi belgesi almamış olan tacir, ileride ortaya çıkan bir anlaşmazlık nedeniyle açılan davada zayi belgesini ibraz edemez ise defterlerini ibrazdan kaçınmış sayılır. Bu durumda defterlerini ibraz etmiş olan tarafın defter kayıtları sahibi lehine delil olarak kabul edilir.
Yorumlar
  • 0 Yorum