Ticaret Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1164074

Ticari işlere bağlı sonuçlar göz önünde bulundurulduğunda aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


Ticari borçlarda müteselsilen sorumluluğun asıl olması, kredi düzeninin ve ticari hayatta güvenin korunmasını sağlar.
Ticari nitelikteki tüketim ödüncü sözleşmesinde, taraflarca öngörülmemiş olsa bile anapara faizi istenebilmesi kuralı, ticari işlerde her şeyin bir bedelinin bulunması ve hiçbir şeyin karşılıksız olmaması gereğinden kaynaklanır.
Kapital faiz oranı konusunda, sözleşme ile kararlaştırılacak yıllık faiz oranının, kanuni yıllık faiz oranının yüzde elli fazlasını aşamaması, tarafların faiz oranını serbestçe saptayabilmesine engel olarak tarafları mağdur eder.
Bir sözleşme uyarınca yerine getirilmesi gereken edimler hakkında kanun veya yetkili makamların kabul etmiş olduğu en yüksek sınırı aşan sözleşmelerin, en yüksek sınır üzerinden yapılmış sayılması ekonomik açıdan zayıf tarafı korumayı amaçlar.
Her iki taraf bakımından ticari olan ödünç sözleşmesi taraflarının tacir olması gerekeceğinden ödünç sözleşmesi açısından TTK'nın faize faiz işletilebilmesi konusundaki düzenlemede tarafların tacir olmasının ayrıca öngörülmüş olmasına gerek yoktur.

Yanıt Açıklaması: Kapital faizi oranı konusunda, 3095 Say›l› FK m.1 uyarınca, taraflar faiz oranını serbestçe saptayabilir. Anılan serbestinin tamamen sınırsız olması ve çok fahiş bir oranda faiz belirlenmesi durumunda, hukukun buna müdahale etmemesi düşünülemez. Daha önce, eBK’daki genel hükümlerden hareketle, genel bir sınır olarak gabin ya da ahlaka aykırılık oluşturacak şekilde yüksek oranda bir faiz kararlaştırılmaması gerektiği belirtilmekte idi. 6098 Sayılı TBK m. 88/1’deki, “Faiz ödeme borcunda uygulanacak faiz oranı sözleşmede kararlaştırılmamışsa faiz borcunun doğduğu tarihte yürürlükte olan mevzuat hükümlerine göre belirlenir” hükmü ile hâlen yürürlükte olan 3095 Sayılı FK’ya yollama yapılmış; TBK m.88/2’de de, “Sözleşme ile kararlaştırılacak yıllık faiz oranı, birinci fıkra uyarınca belirlenen yıllık faiz oranının yüzde elli fazlasını aşamaz” denilmek suretiyle bu serbestiye bir sınır getirilmiştir. Bu sınırlamayla fahiş miktarda faiz oranı belirlenmesinin önüne geçilerek mağduriyet önlenmiş olur. Doğru cevap C şıkkıdır.
Yorumlar
  • 0 Yorum