Ticaret Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1167581

(A) ve (B) tacirdir ve (A) iddiasını ispatlamak için sadece (B)'nin defterlerine dayanmıştır. Bu durumda aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


Usulünce ibraz edilen (B)'ye ait kanuna uygun defterinde iddia hakkında hiçbir kayıt yer almazsa (A) iddiasını kanıtlayamamış olur.
(B) defterini kanuna uygun tutmamışsa ve iddia hakkında bir kayıt yoksa, (A) iddiasını başka delillerle kanıtlama olanağı yoktur.
(B)'ye ait defterde (B aleyhine kayıtlar bulunsa dahi defter kanuna uygun tutulmamışsa (B) aleyhine bu defter kullanılamaz.
(B)'ye ait defterde (B)'nin hem aleyhine hem de lehine kayıtlar var ise, defter kanuna uygun tutulmuşsa sadece lehine olan deliller kullanılır.
(B) tacirinin defterinde (B)'nin hem aleyhine hem de lehine kararlar var ise, defter kanuna uygun tutulmamışsa sadece aleyhine olan deliller kullanılır.

Yanıt Açıklaması: İbraz edilen ve usulüne uygun tutulmuş bulunan defterlerde, ileri sürülen iddia hakkında hiçbir kayıt yer almayabilir. Bu durumda A, kanıtını hasrettiği için başka deliller de gösteremeyeceğinden, iddiasını ispatlayamamış sayılır. Doğru cevap A şıkkıdır.
Yorumlar
  • 0 Yorum