Ticaret Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1165775

Ticari defterlerin sahipleri lehinde ve aleyhinde delil olma şartları, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda düzenlenmiştir. Defterlerin sahibi lehine delil olması için her iki tarafın da tacir veya en azından defter tutma yükümlüsü olmaları gerekir. Oysa defterlerin, sahibi aleyhinde delil olması için, karşı tarafın tacir olma zorunluluğu bulunmamaktadır. Buna göre aşağıdaki durumlardan hangisi ticari defterlerin delil olarak kullanılamaz?


Karşı tarafın alacaklı olduğunu iddia eden bir taraf alacağına karşı gelen mal ve hizmeti faturayla belgelemiştir.
Davalı borçlu icra takibine yaptığı itirazda ve mahkemeye verdiği cevap dilekçesinde davacıya borcu bulunmadığını söylemiş ve akdi ilişkiyi inkar etmiştir.
Davalı savunmasında dava konusu emtiayı satın almadığını ve borcu bulunmadığını ileri sürerek akdi ilişkiyi inkar etmiştir.
Davacı vekili, davalıya satılan malın bedelinin ödenmediğini, 3 adet faturadan doğan alacağın tahsili amacıyla yapılan icra takibine itiraz edildiğini iddia ederek itirazın iptalini talep ve dava etmiştir.
Tacir aleyhine açılmış bir davada tutmak zorunda olduğu defterleri tutmamış, tasdik ettirmemiş olduğu belirtmiştir bu nedenle bu defterler aleyhine delil olarak kullanılmamıştır.

Yanıt Açıklaması: Tacir tutmak zorunda olduğu bütün defterleri tutmamış, tasdik ettirmemiş olsa bile tuttuğu mevcut defterlerindeki kayıtlar aleyhine delil olarak kullanılabilir.
Yorumlar
  • 0 Yorum